Πολωνία: Σχεδόν πλήρης απαγόρευση των αμβλώσεων

Πολωνία: Σχεδόν πλήρης απαγόρευση των αμβλώσεων

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Το συνταγματικό δικαστήριο της Πολωνίας έκρινε αντισυνταγματικές τις αμβλώσεις λόγω προβλημάτων στην ανατομία του εμβρύου, οι οποίες αποτελούν τον βασικό λόγο για τις νόμιμες αμβλώσεις στη χώρα. 

Οργανώσεις για την αναπαραγωγική υγεία προειδοποιούν ότι η εφαρμογή της απόφασης αυτής ισοδυναμεί με σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων, αφού οι υπόλοιπες αιτίες (βιασμός, αιμομειξία, κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας) αποτελούν λιγότερο από 5% των περιστατικών.

«Το να καταργούμε το αιτιολογικό σχεδόν όλων των νόμιμων αμβλώσεων στην Πολωνία ισοδυναμεί με απαγόρευση και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα», υποστήριξε η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντάντζα Μιγιάτοβιτς. «Η δικαστική απόφαση σημαίνει παράνομες αμβλώσεις για όσες γυναίκες έχουν τη δυνατότητα και ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία για όσες δεν την έχουν».

Η Πολωνία συγκαταλέγεται στις 31 χώρες που υπέγραψαν χθες διακήρυξη κατά των αμβλώσεων, την οποία προώθησαν στον ΟΗΕ οι ΗΠΑ. Η διακήρυξη υπογράφεται από χώρες όπως η Βραζιλία, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, η Ουγκάντα, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, η Λιβύη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πολλές από τις χώρες που υπογράφουν συγκαταλέγονται στον κατάλογο των 20 χειρότερων χωρών για γυναίκες, (Women Peace and Security Index) που συντάσσει το Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν. 

Η διακήρυξη, που αποκαλείται «Συναίνεση της Γενεύης», ζητεί από τις υπογράφουσες χώρες να προωθήσουν τα δικαιώματα και την υγεία των γυναικών, χωρίς όμως πρόσβαση σε αμβλώσεις και εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να αναπροσανατολίσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική σε μια πιο συντηρητική κατεύθυνση, σε αντιδιαστολή με τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ. 

«Υπό τον πρόεδρο Τραμπ, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία για την προστασία του αγέννητου παιδιού στο εξωτερικό», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά την τελετή υπογραφής της διακήρυξης, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή