Έντονη ανησυχία για την πανδημία στην Ευρώπη

Έντονη ανησυχία για την πανδημία στην Ευρώπη

έντονη-ανησυχία-για-την-πανδημία-στην-561129940

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εξέλιξη της πανδημίας σε 23 κράτη της Ε.Ε., αναγνωρίζει χθεσινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Την ίδια στιγμή, μία ακτίνα αισιοδοξίας διεφάνη από τις χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν, οποίος εκτιμά ότι το εμβόλιο πιθανώς να είναι διαθέσιμο για τους Γερμανούς πολίτες στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Ωστόσο, η ολοκλήρωση μαζικού εμβολιασμού απαιτεί έξι έως επτά μήνες. Την ίδια στιγμή, σε αγώνα δρόμου για την επιβολή νέων μέτρων ή ενίσχυσή τους βρίσκονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκειμένου να ανακόψουν την ιλιγγιώδη ταχύτητα εξάπλωσης της πανδημίας πριν από τον βαρύ χειμώνα. 

Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αποκάλυψε ότι τα κρούσματα στη χώρα πρέπει να ανέρχονται σε 3 εκατ. και προειδοποίησε για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει στην επιβολή καθολικού εθνικού lockdown, όπως ήδη ζητούν κάποιες περιφέρειες. Οι κοινότητες της Καστίλλης και Λεόν και της Βαλένθια κάλεσαν την κεντρική κυβέρνηση να επιβάλει νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και εκεί, καθώς οι περιφερειακές αρχές δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία. Nέα μέτρα επιβλήθηκαν στη Μαδρίτη, με βασικό γνώμονα τον περιορισμό της χωρητικότητας εστιατορίων και μπαρ, απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και ιδιωτικών και δημόσιων συναθροίσεων. Ενισχύονται τα περιοριστικά μέτρα στην Πολωνία, όπου ο πρωθυπουργούς Ματέους Μοραβιέτσκι σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι ολόκληρη η χώρα θεωρείται κόκκινη ζώνη, γεγονός που σημαίνει κλείσιμο δημοτικών σχολείων, εστιατορίων και μπαρ.

Τα μέτρα ενισχύονται και στο Βέλγιο, όπου απαγορεύτηκαν οι θεατές σε αθλητικές εκδηλώσεις, έκλεισαν τα θεματικά πάρκα και μειώθηκε ο επιτρεπόμενος αριθμός παρισταμένων σε χώρους πολιτισμού. Tην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει νέα μέτρα η Νορβηγία, σύμφωνα με δηλώσεις της πρωθυπουργού Ερνα Σολμπεργκ, που εξέφρασε την ανησυχία της για τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές. Σε κλοιό κορωνοϊού βρίσκεται και η Τουρκία και ιδιαίτερα η επαρχία της Προύσας, όπου το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν τριπλασιαστεί οι λοιμώξεις. 

Αυστραλιανά ΜΜΜ αναφέρουν ότι ο Πάπας Φραγκίσκος ενημερώθηκε ότι ίσως να εκτέθηκε στον κορωνοϊό μετά  τη συνάντησή του με τον πρέσβη της Αγίας Εδρας στην Αυστραλία, ο οποίος λίγο αργότερα διαγνώστηκε με COVID-19. Kατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν και τα νέα κρούσματα στην Αγγλία, όπου σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία την περασμένη εβδομάδα ο ένας στους 130 κατοίκους είχε προσβληθεί.  

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) χορήγησε την Πέμπτη μόνιμη έγκριση στο αντιιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη για ασθενείς με COVID-19. Τέλος, σύμφωνα με ινδική μελέτη, η χορήγηση πλάσματος αίματος από αναρρώσαντες ασθενείς για τη θεραπεία της COVID-19 παρέχει μικρά οφέλη και δεν βοηθά ιδιαίτερα τους νοσηλευόμενους ασθενείς να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή