Καταγγελίες από 13 Ιρανές για σεξουαλικές επιθέσεις από ζωγράφο

Καταγγελίες από 13 Ιρανές για σεξουαλικές επιθέσεις από ζωγράφο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι Ιρανές που μέχρι σήμερα έπεφταν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή ακόμα και κακοποίησης, σιωπούσαν και δεν δημοσιοποιούσαν εύκολα το πρόβλημά τους. Oμως, στην εποχή γιγάντωσης του κινήματος #MeToo, φαίνεται ότι η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει, ακόμα και στο ανδροκρατούμενο Ιράν.

Σε συνεντεύξεις τους στους Τimes της Νέας Υόρκης, 13 Ιρανές κατηγόρησαν ανοικτά για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά και ακόμα χειρότερες πράξεις τον 80χρονο Αϊντίν Αγκντασλού, διεθνώς αναγνωρισμένο καλλιτέχνη, ο οποίος έχει πολλές διασυνδέσεις και τυγχάνει σεβασμού από την κυβερνητική ελίτ της χώρας. Ολες οι καταγγέλλουσες ισχυρίσθηκαν ότι τα τελευταία 30 χρόνια ο Αγκντασλού προέβαινε σε σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Κάποιες, μάλιστα, δεν διστάζουν να τον χαρακτηρίσουν «Χάρβεϊ Ουάινσταϊν του Ιράν».

Η απόφαση των γυναικών να δημοσιοποιήσουν την ιστορία και τις δυσάρεστες εμπειρίες τους αποτελεί ένα γιγαντιαίο βήμα για την άκρως συντηρητική ιρανική κοινωνία, όπου απαγορεύεται οποιαδήποτε συζήτηση για το σεξ, οι εξωσυζυγικές σχέσεις είναι παράνομες και τα θύματα των σεξουαλικών εγκλημάτων καλούνται να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους ή κατηγορούνται ότι τα προκάλεσαν. Ο Αγκντασλού, παρότι δεν απαντά σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, αρνείται κατηγορηματικά ότι έπραξε οτιδήποτε μεμπτό.

Υπάρχουν σήμερα πάμπολλα σημάδια ότι το κίνημα #MeToo ενισχύει τη δυναμική του στο υπερσυντηρητικό Ιράν και οι ανδροκρατούμενες αρχές αρχίζουν να ανταποκρίνονται σε καταγγελίες όπως αυτές κατά του Αγκντασλού. Η Ελνάζ Μοχαμαντί, συνιδρύτρια του Παρατηρητηρίου Κακοποίησης «Dideban Azar» της Τεχεράνης, εξηγεί: «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής για τη σεξουαλική κακοποίηση στο Ιράν. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ταμπού των γυναικών». Προσθέτει, εξάλλου, ότι η οργάνωση δέχθηκε δεκάδες καταγγελίες εναντίον του καλλιτέχνη, κάτι ανήκουστο μέχρι πρότινος.

Στις 13 γυναίκες που καταγγέλλουν ότι υπήρξαν θύματα των σεξουαλικών ορέξεων του Αγκντασλού περιλαμβάνεται μία που ήταν μόλις 13 ετών κατά τον χρόνο της επίθεσης. Μια πρώην μαθήτρια του διάσημου ζωγράφου παραδέχθηκε ότι ο Αγκντασλού της προσέφερε έναν πίνακά του αξίας 100.000 δολαρίων, όσο δηλαδή κοστίζει ένα διαμέρισμα στο Ιράν, ως αντάλλαγμα για να κοιμηθεί μαζί του. Μια τρίτη καταγγέλλει πως όταν απέκρουσε τις επιθέσεις του, αυτός συμβούλευσε όλες τις γκαλερί να την μποϊκοτάρουν, με αποτέλεσμα να καταστραφεί η επαγγελματική της σταδιοδρομία, ενώ μια άλλη ισχυρίζεται ότι ο ζωγράφος λίγο έλειψε να τη βιάσει. Οπως εξηγεί η 32χρονη Σολμάζ Αζντάρι, που υπήρξε μαθήτριά του, «η δράση του Αγκντασλού ήταν κοινό μυστικό» και η ίδια τον είχε δει να κάνει άσεμνες χειρονομίες σε μαθήτριες εν ώρα διδασκαλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή