Το σοκ της άγριας δολοφονίας και η πανδημία

Το σοκ της άγριας δολοφονίας και η πανδημία

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιδιαζόντως ειδεχθής δολοφονία του καθηγητή Σαμιέλ Πατί από 18χρονο τζιχαντιστή τσετσενικής καταγωγής, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στα περίχωρα του Παρισιού, ήρθε να συγκλονίσει τη Γαλλία, την ώρα που η χώρα δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από το νέο κύμα κορωνοϊού.

Οι μαζικές διαδηλώσεις υποστήριξης προς τις αξίες της γαλλικής δημοκρατίας και η συγκινητική τελετή τιμής στον Πατί στο αίθριο του Πανεπιστημίου της Σορβόννης ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει η γαλλική κοινωνία για να απαντήσει στο έγκλημα. Στις αρχές Οκτωβρίου, ο Πατί είχε παραδώσει μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης δείχνοντας στην τάξη τα σκίτσα του Μωάμεθ που είχε δημοσιεύσει προ πενταετίας το περιοδικό «Σαρλί Εμπντό» και τα οποία είχαν σταθεί αφορμή για την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του περιοδικού. Ο πατέρας μιας μαθήτριας παραπονέθηκε στο σχολείο για τα «βλάσφημα» σκίτσα, με τη συνοδεία γνωστού ισλαμιστή, ενώ οι αναρτήσεις των δύο φαίνεται ότι τράβηξαν την προσοχή του 18χρονου, ο οποίος βρισκόταν ήδη σε επικοινωνία με τζιχαντιστές στο Ιντλίμπ της Συρίας και είχε δηλώσει την επιθυμία του να γίνει «μαχητής». 

Πέρα από το καθαρά αστυνομικό σκέλος των ερευνών, για τον προσδιορισμό πιθανών συνενόχων και την απάντηση στο ερώτημα πότε και πώς ριζοσπαστικοποιήθηκε ο 18χρονος (οι γονείς του κατέθεσαν ότι είχαν παρατηρήσει τις αλλαγές εδώ και ένα εξάμηνο και ότι φοβούνταν μήπως πάει στη Συρία), η απάντηση των γαλλικών αρχών ισοδυναμεί με αυτό που θα ονομαζόταν πόλεμος κατά του ισλαμισμού.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών είπε ότι οι έρευνες στα σπίτια και οι συλλήψεις ατόμων που δεν σχετίζονταν άμεσα με την υπόθεση ήταν ένα «μήνυμα στους εχθρούς της δημοκρατίας», ενώ ζήτησε τη διάλυση σειράς οργανώσεων. Μεταξύ αυτών, βρίσκεται και το γαλλικό συντονιστικό όργανο για την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας, που συντάσσει τις ετήσιες εκθέσεις για τις επιθέσεις που δέχονται οι μουσουλμάνοι στη Γαλλία.

«Η αστυνομία απαντά στην απειλή με απειλή. Είναι μια επικίνδυνη τροχιά που κινδυνεύει να οδηγήσει σε κλιμάκωση της βίας», εκτίμησε ο δικηγόρος Πατρίκ Σπινοζί στην εφημερίδα L’Opinion.  

Η συγκυρία του κορωνοϊού, με τα νέα περιοριστικά μέτρα, που κλείνουν 46 από τα 66 εκατομμύρια Γάλλων στο σπίτι τους από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί, και τη διεύρυνση της ανασφάλειας ως προς την υγεία και τις οικονομικές προοπτικές, δημιουργεί την ανάγκη για στιβαρούς χειρισμούς, η οποία ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε εκτροπή. «Υπάρχει ο κίνδυνος να επιζητεί ο πληθυσμός τη βεβαιότητα, δηλαδή την αυταρχική διακυβέρνηση», προειδοποίησε ο νευροψυχίατρος Μπορίς Σιριλνίκ.

Πηγή: LE MONDE, L’OPINION, MEDIAPART, JDD

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή