Ρεκόρ κρουσμάτων στη Γαλλία – Προς κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ισπανία

Ρεκόρ κρουσμάτων στη Γαλλία – Προς κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ισπανία

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικό ρεκόρ νέων κρουσμάτων κατέγραψε το Σάββατο η Γαλλία. Όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 45.422 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Την Παρασκευή είχαν καταγραφεί 42.032 νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, 138 άνθρωποι πέθαναν από επιπλοκές της νόσου Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, με αποτέλεσμα το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται σε 34.645.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε σε 1.086.497. Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας της χώρας ανέφερε πως το 16% όλων των τεστ που διεξάγονται για κορωνοϊό είναι θετικό, ένα νέο υψηλό και ένας αριθμός διπλάσιος από τα επίπεδα πριν από έναν μήνα.

Σχεδόν 2.500 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και υπό μηχανική υποστήριξη.

Η Εθνοσυνέλευση ψήφισε την παράταση της κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε στο μεταξύ, σε πρώτη ανάγνωση, την παράταση έως τις 16 Φεβρουαρίου στη Γαλλία της κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, ένα ειδικό καθεστώς που επιτρέπει στην κυβέρνηση να εφαρμόσει περιορισμούς ενώπιον της κρίσης Covid-19.

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε με 71 ψήφους υπέρ έναντι 35 κατά, αναμένεται στη Γερουσία την Τετάρτη, για να πάρει το οριστικό πράσινο φως στις αρχές Νοεμβρίου.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη άνοιξη, η αντιπολίτευση ύψωσε τους τόνους στο κοινοβούλιο, εκφράζοντας ανησυχία για το γεγονός ότι «τίθενται μεταξύ παρενθέσεων οι ατομικές ελευθερίες» από αυτή την «ατομική βόμβα» της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Η κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης τέθηκε σε ισχύ μέσω διατάγματος πριν από μία εβδομάδα, όμως προκειμένου να παραταθεί περάν του ενός μήνα είναι απαραίτητο ένα νομοσχέδιο. Μπορεί να αρθεί πρόωρα σε περίπτωση βελτίωσης των δεδομένων.

Ωστόσο, οι προοπτικές είναι ζοφερές: ο απολογισμός θα «επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, ό,τι κι αν κάνουμε», λόγω της δυναμικής της επιδημίας, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν. Ο ίδιος ευχήθηκε να επικρατήσει «εθνική ενότητα».

«Δεν είναι ένα κείμενο πεποιθήσεων», αλλά «ένα κείμενο ευθύνης που μας επιτρέπει να προστατεύσουμε ενεργά τους Γάλλους σε αυτήν την περίοδο που θα είναι μακρά και δύσκολη», υπογράμμισε.

Ισπανία: Συνεδριάζει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο

Στην Ισπανία, η κυβέρνηση θα συνεδριάσει εκτάκτως το πρωί της Κυριακής για να εξετάσει το ενδεχόμενο να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρη τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ «συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο στις 10.00 το πρωί τοπική ώρα προκειμένου να εξεταστούν οι συνθήκες ώστε να τεθεί σε ισχύ μια νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, όπου προστίθεται πως αυτή η πρωτοβουλία έγινε «δεκτή από την πλειονότητα των αυτόνομων κοινοτήτων της Ισπανίας, οι οποίες τη ζήτησαν».

Το μέτρο αυτό θα δώσει στις 17 περιφέρειες τα απαραίτητα νομικά εργαλεία για να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς, μεταξύ άλλων απαγορεύσεις κυκλοφορίας, προκειμένου να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του ιού.

Η έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου διεξάγεται ημέρες αφότου η Ισπανία πέρασε το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων νέου κορωνοϊού.

Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στις Βρυξέλλες

Τονίζεται ότι αυστηρότερα μέτρα θα εφαρμόζονται από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Οι τοπικές αρχές αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 22.00 μέχρι τις 06.00.

Αξίζει να σημειωθεί πως ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εξέλιξη της πανδημίας σε 23 κράτη της Ε.Ε., όπως αναγνωρίζει έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή