Βέλγιο: Ορατός ο κίνδυνος οι ΜΕΘ να ξεμείνουν από κρεβάτια

Βέλγιο: Ορατός ο κίνδυνος οι ΜΕΘ να ξεμείνουν από κρεβάτια

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις αντοχές του συστήματος υγείας του Βελγίου δοκιμάζει ο κορωνοϊός, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για το ενδεχόμενο οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να ξεμείνουν από κρεβάτια μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, εάν ο αριθμός των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας συνεχίσει να αυξάνεται με τους ίδιους ρυθμούς.

Το Βέλγιο, με πληθυσμό 11 εκατ. κατοίκων, εμφανίζει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό κατά κεφαλήν κρουσμάτων στην Ευρώπη, μετά τη Δημοκρατία της Τσεχίας και με τα περιστατικά μολύνσεων να διπλασιάζονται κάθε 13 ημέρες, φθάνοντας το ρεκόρ των 18.000 στις 20 Οκτωβρίου, αριθμός δεκαπλάσιος σε σύγκριση με τα επίπεδα κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ διπλασιάζεται κάθε οκτώ ημέρες, φθάνοντας τους 757 την Κυριακή, ενώ συνολικά νοσηλεύονται 4.827 ασθενείς λόγω κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του βελγικού υπουργείου Υγείας, Ιβ φαν Λέθεμ, η μέγιστη δυναμικότητα των ΜΕΘ στα νοσοκομεία του Βελγίου ανέρχεται στις 2.000 κλίνες και είναι πιθανόν να καλυφθούν στο σύνολό τους, εάν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τους ίδιους ρυθμούς.

«Μέσα σε τέσσερις ημέρες, έως τα τέλη της εβδομάδας, θα ξεπεράσουμε το ορόσημο των 1.000 ασθενών στις ΜΕΘ», ανέφερε ο κ. φαν Λέθεμ. «Εάν η καμπύλη δεν αλλάξει με τη συμπεριφορά μας, τότε θα φθασουμε το μέγιστο όριο των 2.000 ασθενών στις ΜΕΘ σε δύο εβδομάδες», προσθέτει.

Οι Βρυξέλλες αποτελούν μια από τις περιοχές στην Ευρώπη που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της πανδημίας, με τις αρχές να ανακοινώνουν το Σάββατο το κλείσιμο όλων των αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων, ενώ από σήμερα ισχύει απαγόρευση νυκτερινής κυκλοφορίας από τις 22.00 έως τις 6 τα ξημερώματα. Την ημέρα του Σαββάτους 590 εισήχθησαν στο νοσοκομείο εξαιτίας του κορωνοϊού, στα ίδια επίπεδα με το ρεκόρ κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. 

Με περισσότερους από 10.000 θανάτους, το Βέλγιο εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά θνησιμότητας στον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή