Θωρακίζει το ανοσοποιητικό των ηλικιωμένων

Θωρακίζει το ανοσοποιητικό των ηλικιωμένων

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση πυροδοτεί σε ηλικιωμένους εθελοντές το εμβόλιο κατά της COVID-19, το οποίο αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca. Αυτό υποστηρίζουν άτομα με καλή γνώση της κλινικής δοκιμής του. Ειδικότερα, το βρετανικό σκεύασμα φαίνεται ότι πυροδότησε τόσο την παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων όσο και λεμφοκυττάρων Τ σε εμβολιασθέντες μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι είναι πιο ευπαθείς απέναντι στη λοίμωξη από κορωνοϊό.

Η προχωρημένη ηλικία, όπως είναι γνωστό, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς επιβαρυντικούς παράγοντες στην εξέλιξη της COVID-19. Το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί με το πέρασμα των ετών, γεγονός που δημιούργησε ανησυχία στους ειδικούς ότι εκείνοι που χρήζουν μεγαλύτερη προστασία από τη λοίμωξη μπορεί τελικά να έχουν την πιο ασθενή ανοσοποιητική αντίδραση και, κατά συνέπεια, να μην προστατεύονται αποτελεσματικά από το εμβόλιο. Ωστόσο, οι γνώστες της κλινικής μελέτης αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα των λεγόμενων αιματολογικών εξετάσεων ανοσογονικότητας, που έγιναν στην υποομάδα των πιο ηλικιωμένων εθελοντών, έδειξαν ότι το εμβόλιο πυροδοτεί ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση και σε αυτούς, όπως και στους εθελοντές ηλικίας 18-55 ετών.

Τα αρχικά συμπεράσματα της κλινικής μελέτης, τα οποία δημοσιεύθηκαν τους προηγούμενους μήνες στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, έδειξαν ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Οξφόρδης προκάλεσε τόσο την παραγωγή αντισωμάτων όσο και λεμφοκυττάρων Τ, επί τουλάχιστον 56 ημέρες. Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα θετικά τεστ ανοσογονικότητας δεν συνεπάγονται κατ’ ανάγκη ότι το εμβόλιο που έχουν στα σκαριά οι Βρετανοί ερευνητές είναι ασφαλές ή αποτελεσματικό για τους ηλικιωμένους. Αυτό θα το γνωρίζουμε μόνο μετά την ανάλυση του συνόλου των δεδομένων της κλινικής δοκιμής σε αυτή την ομάδα. Ωστόσο, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι η ερευνητική προσπάθεια θα ευοδωθεί. 

Ο καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ Τζόναθαν Μπολ τόνισε: «Είναι ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη αν οι επιστήμονες διαθέτουν στοιχεία που υποδεικνύουν την ύπαρξη ανοσοποιητικής αντίδρασης, στο εργαστήριο, στους άνω των 55 ετών και στους ακόμα πιο ηλικιωμένους». Ωστόσο, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι αν και τα δεδομένα ανοσογονικότητας είναι ενθαρρυντικά «το σημαντικό είναι να δούμε κατά πόσον ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση βαριάς μορφής COVID-19, κάτι που θα γνωρίζουμε μόνο μετά την ολοκλήρωση της φάσης 3 της κλινικής μελέτης».

Κυβερνητικοί κύκλοι του Λονδίνου αισιοδοξούν ότι ο εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι και υγειονομικό προσωπικό) θα είναι εφικτός ήδη από τον Ιανουάριο, εκτίμηση που δεν συμμερίζονται όλοι οι αξιωματούχοι. Πριν από μερικές ημέρες, ο επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς δήλωσε σε διάσκεψη στην Ντάουνινγκ Στριτ ότι, παρά την ομαλή εξέλιξη της ανάπτυξης του εμβολίου, «πιστεύω ότι αυτό δεν θα είναι ευρέως διαθέσιμο πριν από την επόμενη άνοιξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή