Προς έγκριση ο διορισμός της Μπάρετ

Προς έγκριση ο διορισμός της Μπάρετ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η εκλεκτή του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, Εϊμι Κόνι Μπάρετ, επρόκειτο να γίνει χθες η ένατη δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, σε μία εξέλιξη που θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη και το αποτέλεσμα ορισμένων εκλογικών μαχών της 3ης Νοεμβρίου. 

Οι Δημοκρατικοί, που προσπάθησαν να αποτρέψουν την ψηφοφορία με ολονύκτιες ομιλίες, ζήτησαν από την Μπάρετ να αναγνωρίσει τις ανώμαλες συνθήκες του διορισμού της, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, και να δεσμευθεί ότι δεν θα κρίνει ενδεχόμενες προσφυγές εναντίον εκλογικών αποτελεσμάτων. 

Η ψηφοφορία στη Γερουσία για τον διορισμό της Μπάρετ επρόκειτο να διεξαχθεί στις 7 χθες το απόγευμα, ώρα ανατολικής ακτής (νωρίς τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας), ενώ εν συνεχεία είχε προγραμματισθεί τελετή για την ορκωμοσία της στον Λευκό Οίκο. 
Οι επιτελείς του Λευκού Οίκου υποσχέθηκαν ότι αυτή τη φορά θα ληφθούν περισσότερα μέτρα προστασίας, καθώς στις 26 Σεπτεμβρίου η τελετή με την οποία ο Τραμπ παρουσίασε επισήμως τη νέα δικαστή, έγινε αφορμή για τη μετατροπή του Λευκού Οίκου σε εστία διάδοσης του κορωνοϊού.

«Μια ψήφος υπέρ της Μπάρετ είναι ψήφος για τη στέρηση της υγειονομικής περίθαλψης εκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι μια ψήφος για να γυρίσει ο χρόνος πίσω ως προς την αναπαραγωγική υγεία», είπε η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν. 
«Για να μπουν σε κίνδυνο οι μετανάστες, ακόμη και όσοι έφθασαν στις ΗΠΑ ως παιδιά, για να μαίνεται ανεξέλεγκτη η κλιματική κρίση, για να μην αντιμετωπιστεί ο συστημικός ρατσισμός, να τεθούν σε κίνδυνο τα πολιτικά δικαιώματα, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και οι απόπειρες ελέγχου της οπλοκατοχής».

Η σημασία του διορισμού της Μπάρετ για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εκτείνεται πέρα από την προώθηση της συντηρητικής ατζέντας και αφορά κυρίως τη φιλοδοξία των Ρεπουμπλικανών να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, ακόμη και αν χάσουν τον Λευκό Οίκο. Η καθημερινή ρητορική του Τραμπ περί αμφισβήτησης του αποτελέσματος των εκλογών καταδεικνύει ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα επιχειρήσουν να κερδίσουν στα δικαστήρια αυτό που πιθανώς θα τους στερήσει η κάλπη. 

«Πολλά από όσα κάναμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια μπορούν να τα αλλάξουν, αλλά γι’ αυτό (τον διορισμό της Μπάρετ) δεν θα μπορέσουν να κάνουν τίποτα για πολύ καιρό», είπε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακ Κόνελ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή