Ε.Ε. κατά Ερντογάν: Το μποϊκοτάζ «απομακρύνει περαιτέρω την Τουρκία από την Ευρώπη»

Ε.Ε. κατά Ερντογάν: Το μποϊκοτάζ «απομακρύνει περαιτέρω την Τουρκία από την Ευρώπη»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παρότρυνση για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων από τον Ταγίπ Ερντογάν, είναι «αντίθετη στο πνεύμα» των διπλωματικών και των εμπορικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από την Τουρκία με τις Βρυξέλλες και «θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο» την Αγκυρα από την Ε.Ε., δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οι συμφωνίες της ΕΕ με την Τουρκία προβλέπουν την ελεύθερη ανταλλαγή εμπορευμάτων. Οι διμερείς υποχρεώσεις που η Τουρκία έχει δεσμευθεί να σέβεται μέσα στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών (…) πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές», ανέφερε ακόμη ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα, ο Ερντογάν ζήτησε από τους Τούρκους να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα, καθώς θεωρεί πως το Παρίσι ηγείται της πολιτικής «έναντι των μουσουλμάνων, που θα φέρει την καταστροφή της Ευρώπης», όπως υποστήριξε. 

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία, ο ελέφαντας στο σαλόνι της Δύσης

Απευθυνόμενος προς τους ηγέτες της Ε.Ε., ο Ερντογάν τράβηξε ακόμη περισσότερο το σκοινί, καθώς τους κατηγόρησε πως ασκούν παρόμοια πολιτική με αυτή των ναζί. «Είναι ρατσιστική τρομοκρατία. Από εδώ σας το λέω ξεκάθαρα, εσείς είστε ξεκάθαρα φασίστες, εσείς με την πραγματική έννοια είστε μέρος της αλυσίδας των ναζιστών! Σήμερα στην Ευρώπη οι μουσουλμάνοι δέχονται εκστρατείες λιντσαρίσματος όπως είχαν υποστεί οι Εβραίοι στην Ευρώπη πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν.

«Ως πρόεδρος μιας χώρας που 6 εκατομμύρια πολίτες της ζουν στην Ευρώπη, θέλω να προειδοποιήσω τους ομολόγους μου. Με την εχθρότητα προς τους μουσουλμάνους δεν έχετε να κερδίσετε τίποτα. Ο δρόμος στον οποίο βρίσκεστε, για να καλύψετε την ανικανότητά σας, οδηγεί στην καταστροφή», δήλωσε ο Ερντογάν και επιτέθηκε για άλλη μία φορά στον πρόεδρο της Γαλλίας και ανέφερε πως «μπορεί να μην αρέσει στον Μακρόν, θέλω να επαναλάβω όσα είχα πει και προχθές. Ο ρατσισμός και η εχθρότητα στο Ισλάμ είναι μια ψύχωση που εξαφανίζει τη λογική και την ψυχή κάθε ανθρώπου».

Πάντως, η αντιπολίτευση και πολλοί πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία υποστηρίζουν πως βασικός στόχος των επιθέσεων του Ερντογάν προς τον Μακρόν, όπως και προς την Ε.Ε., είναι ο αποπροσανατολισμός της τουρκικής κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας. Τη Δευτέρα η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε 1,5% έναντι του δολαρίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή