Βέλγιο: Πιθανό ένα νέο εθνικό lockdown

Βέλγιο: Πιθανό ένα νέο εθνικό lockdown

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο αν επιβάλλεται η επιστροφή σε ένα εθνικό lockdown, καθώς η χώρα προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και οι κλίνες στα νοσοκομεία λιγοστεύουν, προειδοποίησε αξιωματούχος. Οι νέες μολύνσεις από covid-19 στο Βέλγιο, μεταξύ των χωρών της Ευρώπης που έχουν πληγεί περισσότερο, έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους στις 20 Οκτωβρίου όταν ξεπέρασαν τις 18.000, αριθμός σχεδόν δεκαπλάσιος σε σχέση με τον υψηλότερο που είχε καταγραφεί κατά το πρώτο κύμα την άνοιξη. 

Ο ιολόγος Ιβ Βαν Λέτεμ, εκπρόσωπος του κέντρου αντιμετώπισης της covid-19 της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δήλωσε στο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF χθες Δευτέρα το βράδυ ότι μια απόφαση για επιστροφή στο lockdown πρέπει να ληφθεί ως το τέλος της εβδομάδας. «Είναι απαραίτητο να αποφασιστεί μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο, αν πρέπει να επιστρέψουμε σε πλήρες lockdown», σχολίασε. 

Το Βέλγιο ίσως καταφέρει «να περάσει» την κρίση χωρίς lockdown, όμως μόνο αν ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία τεθεί υπό έλεγχο, υπογράμμισε. «Πρέπει να προετοιμάσουμε τα πάντα για ένα lockdown, αν δεν υπάρξει βελτίωση ως το τέλος της εβδομάδας», επεσήμανε. 

Ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας στο Βέλγιο διπλασιάζεται κάθε οκτώ ημέρες, και χθες ανερχόταν σε 809, με 5.260 ανθρώπους συνολικά να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού. Το Βέλγιο δεν έχει ζητήσει από άλλες χώρες να δεχθούν ασθενείς με covid-19 προκειμένου να ελαφρύνει την πίεση στο σύστημα υγείας του, εξήγησε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. 

Ο Βαν Λετέμ δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες ότι οι 2.000 κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας που διαθέτει το Βέλγιο ενδέχεται να γεμίσουν μέσα σε δύο εβδομάδες, αν συνεχιστεί η τρέχουσα αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Στο Βέλγιο καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα 1.369 κρούσματα covid-19 ανά 100.000 κατοίκους. Με 10.810 θανάτους συνολικά, η χώρα αυτή των 11 εκατομμυρίων έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με τον πληθυσμό της παγκοσμίως. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή