Έρευνα: Τα αντισώματα του κορωνοϊού μειώνονται γρήγορα

Έρευνα: Τα αντισώματα του κορωνοϊού μειώνονται γρήγορα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αντισώματα που αποκτούν όσοι κολλούν τον κορωνοϊό μειώνονται με την ανάρρωση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μεγάλης βρετανικής έρευνας, η οποία μάλλον διαψεύδει όσους πιστεύουν ότι η πανδημία μπορεί να αντιμετωπιστεί με στρατηγικές ανοσίας της αγέλης. 

Ερευνητές του Imperial College London μελέτησαν 365.000 άτομα στην Αγγλία πραγματοποιώντας τρεις κύκλους από τεστ μεταξύ 20 Ιουνίου και 28 Σεπτεμβρίου. Η έρευνα έδειξε ότι ενώ το 6% του συγκεκριμένου δείγματος είχε αντισώματα στον κορωνοϊό όταν χαλάρωσε το βρετανικό lockdown το καλοκαίρι, εντούτοις το αντίστοιχο ποσοστό είχε μειωθεί στο 4,4% όταν άρχισε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τον περασμένο μήνα. 

«Αυτή η πολύ μεγάλη έρευνα δείχνει ότι το ποσοστό των ανθρώπων με ανιχνεύσιμα αντισώματα μειώνεται με τον καιρό», εξήγησε η Έλεν Γουάρντ, εκ των συντακτών της μελέτης και καθηγήτρια στο Imperial College London. «Δεν γνωρίζουμε ακόμα εάν αυτό θα αφήσει τους ανθρώπους αυτούς εκτεθειμένους στον κίνδυνο να ξανακολλήσουν τον ιό που προκαλεί το Covid-19, αλλά είναι σημαντικό όλοι να συνεχίσουν να ακολουθούν τις οδηγίες, για να μειωθεί ο κίνδυνος για τον εαυτό τους και τους άλλους», πρόσθεσε. 

Η έρευνα δείχνει ότι τα επίπεδα της ανοσίας στον πληθυσμό μειώθηκαν κατά τους μήνες που ακολούθησαν το πρώτο κύμα της πανδημίας, διαψεύδοντας εκείνους που έλεγαν ότι η πανδημία μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ανοσία της αγέλης. Σημειώνεται ότι η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται όταν ένα επαρκές ποσοστό του πληθυσμού έχει αποκτήσει ανοσία σε μία ασθένεια, ώστε η μετάδοσή της να καταστεί απίθανη και τελικά το υπόλοιπο μέρος του πληθυσμού να προστατευτεί. Η ανοσία της αγέλης μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω της φυσικής εξάπλωσης του ιού (μέσω εκείνων που μολύνονται) είτε μέσω του εμβολιασμού.  

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς ειδικών, θα πρέπει το 70% του πληθυσμού να εμβολιαστεί ή να αποκτήσει αντισώματα με φυσικό τρόπο, για να χτιστεί η ανοσία της αγέλης. 

Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 43,5 εκατ. άνθρωποι έχουν κολλήσει τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο, με την πανδημία να προκαλεί 1,16 εκατ. θανάτους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή