Σύσσωμη η τουρκική εθνοσυνέλευση κατά του Μακρόν

Σύσσωμη η τουρκική εθνοσυνέλευση κατά του Μακρόν

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση, σε μία σπάνια στιγμή ενότητας, σήμερα καταδίκασε τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, για τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ. 

Μάλιστα, χαρακτήρισαν τα σχόλια του ως «αρρωστημένη ρητορική που θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει παγκόσμια ρήξη».

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο σύμμαχός του, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (Iyi), εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν πως τα σχόλια του Μακρόν θα μπορούσαν να προκαλέσουν «καταστροφικές συγκρούσεις» μεταξύ ανθρώπων διαφορετικής πίστης.

«Με τις απερίσκεπτες ενέργειές του, υπό το πρόσχημα της “στήριξης της ελευθερίας της έκφρασης”, (ο Μακρόν) πυροδοτεί μια σύγκρουση, μια ρήξη, οι παγκόσμιες επιπτώσεις της οποίας μπορούν να επηρεάσουν βαθιά και αρνητικά τους ανθρώπους κάθε πίστης» τονίζουν τα τέσσερα κόμματα, στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Να σημειωθεί ότι το κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) ήταν το μόνο που δεν συμμετείχε στην έκδοση της κοινής δήλωσης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εμπορίου της Γαλλίας, Φρανκ Ριστέρ ζήτησε από την Ε.Ε. να λάβει μέτρα κατά της Άγκυρας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

«Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία ισχύος με την Τουρκία, για να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντά της και τις ευρωπαϊκές αξίες» ανέφερε ο κ. Ριστέρ.

Ενώ, λίγες ημέρες πριν,  ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμφισβήτησε την ψυχική υγεία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και ζήτησε επίσης μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

Υπενθυμίζεται ότι η διαμάχη μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού ξέσπασε μετά την επίθεση έξω από γαλλικό σχολείο, τη 16η Οκτωβρίου, όταν ένας νεαρός -τσετσενικής καταγωγής- αποκεφάλισε τον καθηγητή Σαμιέλ Πατί. Ο Πάτι είχε δείξει στους μαθητές του τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, σε μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης.

Στη συνέχεια, τα σκίτσα εκτέθηκαν στη Γαλλία στο πλαίσιο αλληλεγγύης και ο Μακρόν δήλωσε ότι θα εντείνει τις προσπάθειες να σταματήσει τον φανατισμό του ισλαμισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή