Τουριστική καμπάνια με Μπόρατ

Τουριστική καμπάνια με Μπόρατ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΛΜΑΤΙ. Τη χαρακτηριστική έκφραση του ήρωα των ταινιών «Μπόρατ», «very nice» (πολύ ωραία), υιοθέτησε ο οργανισμός τουρισμού του Καζαχστάν, για τη νέα εκστρατεία του με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών στην πρώην σοβιετική δημοκρατία της Κεντρικής Ασίας.

Ο ήρωας της ταινίας του 2006, δημοσιογράφος από το Καζαχστάν, επισκέπτεται τις ΗΠΑ σκιαγραφώντας με χονδροειδές αλλά εύστοχο χιούμορ τις δυσλειτουργίες της αμερικανικής κοινωνίας. Ο Μπόρατ, τον οποίο υποδύεται ο Βρετανός κωμικός Σάσα Μπάρον Κοέν, μένει έκθαμβος από τα όσα βλέπει στις ΗΠΑ, αντιδρώντας πάντα με το ίδιο αφελές ύφος και επαναλαμβάνοντας τη φράση «πολύ ωραία».

Η υπηρεσία τουρισμού στο Αλμάτι άλλαξε, όμως, πλέον γνώμη και ασπάσθηκε τον εμβληματικό Μπόρατ, ενόψει της κυκλοφορίας της δεύτερης ταινίας με θέμα τον Καζάχο δημοσιογράφο στις ΗΠΑ του Τραμπ.

Το υπουργείο Τουρισμού αξιοποίησε έτσι τον Μπόρατ ως διαφημιστικό εργαλείο, δημιουργώντας σειρά από σύντομα διαφημιστικά μηνύματα γύρω από τις φυσικές ομορφιές του Καζαχστάν, με κατοίκους της κάθε περιοχής να αναφωνούν υπερήφανα το μότο του Μπόρατ: «Very nice».

Αντιδράσεις για τη δεύτερη ταινία «Μπόρατ» εξέφρασε πρώτη η Καζαχο-Αμερικανική Ενωση, που κατήγγειλε τους δημιουργούς της για προώθηση του ρατσισμού, της πολιτιστικής εκμετάλλευσης και της ξενοφοβίας. Σε επιστολή της προς την Amazon, η οποία κατέχει τα δικαιώματα του «Μπόρατ 2», η Καζαχο-Αμερικανική Ενωση αναφέρει: «Γιατί το μικρό μας έθνος να γίνεται συστηματικά αντικείμενο δημόσιας διακωμώδησης;».

Στο Καζαχστάν, περισσότεροι από 100.000 πολίτες υπέγραψαν διαδικτυακό ψήφισμα, απαιτώντας την ακύρωση της δημόσιας προβολής της ταινίας. «Βεβηλώνουν και ταπεινώνουν το Καζαχστάν και την υπερηφάνεια του καζαχικού έθνους», αναφέρει το ψήφισμα.

Μετά την κυκλοφορία του «Μπόρατ» στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2006, οι Αρχές του Αλμάτι απαγόρευσαν τις προβολές, την πώληση DVD, αλλά και την πρόσβαση των χρηστών του Διαδικτύου στη χώρα από την ιστοσελίδα της ταινίας. 

Πηγή: REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή