«Δικαστικά και διπλωματικά» μέτρα από Άγκυρα για το σκίτσο Ερντογάν

«Δικαστικά και διπλωματικά» μέτρα από Άγκυρα για το σκίτσο Ερντογάν

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα λάβει «δικαστικά και διπλωματικά» μέτρα μετά τη δημοσίευση από την γαλλική εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo σκίτσου που σατιρίζει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα γίνουν οι απαραίτητες δικαστικές και διπλωματικές ενέργειες κατά του εν λόγω σκίτσου», δηλώνει η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε στην γαλλική γλώσσα.

«Δικαστικά και διπλωματικά» μέτρα από Άγκυρα για το σκίτσο Ερντογάν-1

«Η μάχη μας κατά αυτών των αγενών, με κακή πρόθεση και προσβλητικών βημάτων θα συνεχιστεί μέχρι τέλους με λογική, αλλά και αποφασιστικότητα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Λίγο μετά τη δήλωση αυτή, η εισαγγελία της Άγκυρας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας κατά των επικεφαλής του Charlie Hebdo.

Η γαλλική σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα ανήρτησε χθες Τρίτη το βράδυ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρωτοσέλιδο του τελευταίου φύλου της, στο οποίο δημοσιεύεται σκίτσο που σατιρίζει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Η τουρκική προεδρία καταδίκασε σήμερα «με τον πλέον απερίφραστο τρόπο» το «άθλιο σκίτσο», το οποίο αντανακλά, σύμφωνα με την ίδια, μια «εχθρότητα κατά των Τούρκων και του Ισλάμ».

«Θέλουν να αρχίσουν πάλι τις Σταυροφορίες»

Ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι οι χώρες της Δύσης που επιτίθενται στο Ισλάμ θέλουν «να αρχίσουν πάλι τις Σταυροφορίες».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε σε μία ομιλία του προς τους βουλευτές του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης στο κοινοβούλιο, ότι η στάση του κατά των επιθέσεων στον προφήτη Μωάμεθ ήταν “ένα θέμα τιμής για εμάς.

Μέτρα κατά της Τουρκίας ζητά το Παρίσι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει μέτρα κατά της Άγκυρας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Γαλλίας, Φρανκ Ριστέρ.

«Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία ισχύος με την Τουρκία, για να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντά της και τις ευρωπαϊκές αξίες» ανέφερε ο κ. Ριστέρ.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμφισβήτησε την ψυχική υγεία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Προς μετωπική αντιπαράθεση

Στο πλαίσιο αυτό, Γαλλία και Τουρκία οδηγούνται σε μετωπική αντιπαράθεση, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική, εις βάρος τόσο του Γάλλου προέδρου όσο και της Ευρώπης εν γένει.

Στο πλευρό του κ Μακρόν, τάσσονται οι ένας μετά τον άλλον οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ακόμη και μερικοί εξ αυτών που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν «κατηγορηθεί» για ανεκτική αν όχι φιλική στάση έναντι της Αγκυρας.

Τελευταίο παράδειγμα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε που ενώπιον πολλών δημοσιογράφων απευθύνθηκε με σκληρή γλώσσα προς τον Εντογάν, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» τη μήνυση κατά του ηγέτη της ολλανδικής ακροδεξιάς Χέερτ Βίλντερς με αφορμή το σατιρικό σκίτσο που ανήρτησε ο τελευταίος εναντίον του Τούρκου ηγέτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή