Σκίτσα του Μωάμεθ: Έκκληση OHE για «αμοιβαίο σεβασμό»

Σκίτσα του Μωάμεθ: Έκκληση OHE για «αμοιβαίο σεβασμό»

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάλεσμα για «αμοιβαίο σεβασμό όλων των θρησκειών και των πεποιθήσεων» απηύθυνε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Συμμαχίας των Πολιτισμών των Ηνωμένων Εθνών, Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε πως παρακολουθεί «με βαθιά ανησυχία τις αυξανόμενες εντάσεις και τα κρούσματα μισαλλοδοξίας που προκάλεσε η δημοσίευση σατιρικών σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ, τα οποία οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλάσφημα και βαθιά προσβλητικά», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του.

«Τα εμπρηστικά σκίτσα προκάλεσαν επίσης πράξεις βίας εναντίον αθώων αμάχων που υπέστησαν επιθέσεις εξαιτίας της θρησκείας τους, της πίστης τους ή της εθνότητάς τους», ανέφερε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

«Οι προσβολές σε βάρος θρησκειών και ιερών θρησκευτικών συμβόλων προκαλούν το μίσος και τον εξτρεμισμό, οδηγώντας στην πόλωση και στο θρυμμάτισμα της κοινωνίας», εκτίμησε ο Μορατίνος.

Ο κ. Μακρόν υπερασπίστηκε την ελευθερία της έκφρασης μετά τη δολοφονία -τη 16η Οκτωβρίου σε επίθεση τζιχαντιστή- ενός Γάλλου καθηγητή ιστορίας, του Σαμιέλ Πατί, ο οποίος είχε παρουσιάσει σκίτσα του Μωάμεθ κατά τη διάρκεια μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

Στον μουσουλμανικό κόσμο, πιστοί αντέδρασαν κατεβαίνοντας σε διαδηλώσεις εναντίον των δηλώσεων και της στάσης του προέδρου της Γαλλίας, ενώ σε πολλές χώρες έχουν αρχίσει εκστρατείες μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων. Κάλεσμα για μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων απηύθυνε και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις σχέσεις Άγκυρας – Παρισιού να βρίσκονται σε κρίση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή