Τουρκία: Καταδικάζουμε την επίθεση στη Νίκαια – Αλληλεγγύη στον γαλλικό λαό

Τουρκία: Καταδικάζουμε την επίθεση στη Νίκαια – Αλληλεγγύη στον γαλλικό λαό

1' 20" χρόνος ανάγνωσης

Η Τουρκία καταδίκασε σήμερα «έντονα» την άγρια επίθεση με μαχαίρι στη Νίκαια της νοτιοανατολικής Γαλλίας από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι μέσα σε εκκλησία, βάζοντας στην άκρη την αντιπαράθεσή της με το Παρίσι.

«Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα μέσα στην εκκλησία Νοτρ Νταμ της Νίκαιας και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς των θυμάτων και ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ «τίποτα δεν δικαιολογεί τη δολοφονία ή τη βία. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί που διαπράττουν τέτοιες αποτρόπαιες επιθέσεις σε ιερούς χώρους δεν έχουν καμία θρησκευτική, ανθρώπινη και ηθική αξία. Ως χώρα που παλεύει με διάφορες μορφές τρομοκρατίας και μετρά θύματα μεταξύ των πολιτών της, δηλώνουμε με έμφαση την αλληλεγγύη μας στον γαλλικό λαό, ειδικότερα τους πολίτες της Νίκαιας, ενάντια στην τρομοκρατίας και τη βία.

Σημειώνεται πως η επίθεση αυτή διαπράχθηκε στον απόηχο της δολοφονίας του Γάλλου καθηγητή ιστορίας, Σαμιέλ Πατί, ο οποίος είχε παρουσιάσει σκίτσα του Μωάμεθ κατά τη διάρκεια μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.  

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υπερασπίστηκε την ελευθερία της έκφρασης μετά τη δολοφονία του καθηγητή. Στον μουσουλμανικό κόσμο, πιστοί αντέδρασαν για τη στάση του προέδρου της Γαλλίας, ενώ σε πολλές χώρες άρχισαν εκστρατείες μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων.

Κάλεσμα για μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων απηύθυνε και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αμφισβήτησε την ψυχική υγεία του κ. Μακρόν, με το Παρίσι να ανακαλεί τον πρέσβη της Γαλλίας στην Άγκυρα.

Ακολούθησε η δημοσίευση σκίτσου του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, στο οποίο απεικονίζεται ο Τούρκος πρόεδρος, με την Άγκυρα να προαναγγέλλει «δικαστικά και διπλωματικά» μέτρα.