Τι μας διδάσκει το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown

Τι μας διδάσκει το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες δοκιμάζουν και πάλι το πικρό «φάρμακο» του καθολικού lockdown, θα μπορούσαν να διδαχθούν από το παράδειγμα της Μελβούρνης για το κόστος που συνεπάγονται οι προσπάθειες ανάσχεσης της νόσου Covid-19.

H Μελβούρνη, μια πόλη πέντε εκατ. ανθρώπων στην Αυστραλία -η οποία πέρυσι ήταν στη δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη των καλύτερων πόλεων για να ζει κανείς- εξήλθε χθες από ένα από τα πιο αυστηρά και μεγαλύτερα σε διάρκεια lockdown στον κόσμο, στη διάρκεια του οποίου οι επιχειρήσεις έμειναν κλειστές και οι πολίτες υποχρεώθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους περισσότερο από τρεις μήνες.

Παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε από το ημερήσιο ρεκόρ των 700 στις αρχές Αυγούστου σε μόλις δύο περιστατικά την Τετάρτη, ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος του δεύτερου lockdown της Μελβούρνης από την έναρξη της πανδημικής κρίσης είναι τεράστιος. Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται εκτιμήσεις της αυστραλιανής κυβέρνησης, στη διάρκεια του Lockdown χάνονταν καθημερινά 1.200 θέσεις εργασίας στην πολιτεία της Βικτώρια, ενώ η ζήτηση για ψυχολογικές υπηρεσίες αυξήθηκε περισσότερο από 30%.

Οι παραπάνω αριθμοί σκιαγραφούν τη ζοφερή πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολιτικοί ηγέτες, ειδικά στην Ευρώπη, και που έχουν ήδη βιώσει τις αρνητικές επιπτώσεις του lockdown. 

Στις 7 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Βικτώρια, Ντάνιελ Άντριους, ανακοίνωσε lockdown έξι εβδομάδων, ζητώντας από τους κατοίκους της Μελβούρνης να παραμείνουν στα σπίτια τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους για σοβαρούς σκοπούς, όπως η μετακίνηση προς και από την εργασία, ιατρική φροντίδα, φυσική άσκηση και προμήθεια βασικών ειδών. Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, οι περιορισμοί επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την πολιτεία, καθώς τα κρούσματα συνέχισαν να αυξάνονται και στη Μελβούρνη επιβλήθηκε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, τα σχολεία έκλεισαν και μεγάλα τμήματα της δραστηριότητας λιανικής, μεταποίησης και φιλοξενίας έμειναν κλειστά.

Με τη Βικτώρια να αντιπροσωπεύει περίπου το ένα-τέταρτο του ΑΕΠ της Αυστραλίας, οι περιορισμοί βύθισαν την οικονομία στην πρώτη ύφεση σε διάστημα 30ετίας. Το lockdown αφαιρούσε 100 εκατ. δολάρια Αυστραλίας(71 εκατ. δολάρια) την ημέρα από την οικονομική δραστηριότητα, ενώ στο διάστημα Αυγούστου έως Σεπτέμβριο χάνονταν κατά μέσο όρο 1.200 θέσεις εργασίας την ημέρα.

Οι επιχειρηματίες προειδοποιούν ότι ίσως να μεσολαβήσουν αρκετά χρόνια μέχρις ότου η Μελβούρνη καταφέρει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή