Ο τρόμος επιστρέφει στη Γαλλία – Η ευρωπαϊκή ηγεσία καταδίκασε με κοινή φωνή

Ο τρόμος επιστρέφει στη Γαλλία – Η ευρωπαϊκή ηγεσία καταδίκασε με κοινή φωνή

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μέρες μετά τη φρικιαστική δολοφονία του καθηγητή στο Παρίσι, ο τρόμος επέστρεψε στη Γαλλία με τρεις δολοφονίες με μαχαίρι στην Νίκαια από έναν 21χρονο Τυνήσιο. 

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταδίκασαν τις επιθέσεις στη Γαλλία με κοινή δήλωσή τους, τονίζοντας ότι «στεκόμαστε ενωμένοι και σταθεροί στην αλληλεγγύη μας προς τη Γαλλία, τον γαλλικό λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας – στον κοινό και συνεχή αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Εμείς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, είμαστε σοκαρισμένοι και θλιμμένοι για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία. Καταδικάζουμε με τον πιο ισχυρό τρόπο αυτές τις επιθέσεις που αντιπροσωπεύουν επιθέσεις στις κοινές μας αξίες. Στεκόμαστε ενωμένοι και σταθεροί στην αλληλεγγύη μας προς τη Γαλλία, τον γαλλικό λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας – στον κοινό και συνεχή αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού. Καλούμε τους ηγέτες σε όλο τον κόσμο να εργαστούν για τον διάλογο και την κατανόηση μεταξύ κοινοτήτων και θρησκειών και όχι για το διχασμό».

 

 

Ο δράστης της επίθεσης στη Νίκαια

Ο δράστης της Νίκαιας, Μπραχίμ Αουισαουί, πριν από περίπου έναν μήνα είχε φτάσει στο μικρό ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα, σε ένα από είκοσι συνολικά πλοιάρια που μετέφεραν παράτυπους μετανάστες από την Τυνησία.

Τέθηκε σε καραντίνα στο πλοίο Raphsody, (όπως προβλέπουν οι σχετικοί κανόνες του ιταλικού κράτους) και στη συνέχεια περασε από την πόλη του Μπάρι. Αμέσως μετά, υπεγράφη απόφαση απέλασής του από το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, αλλά στο μεταξύ ο Αουισαουί είχε μεταβεί στη Γαλλία.

Παράλληλα, η εισαγγελία του Ακράγαντα της Σικελίας ξεκίνησε έρευνα, στην οποία ο ίδιος κατηγορείται για στήριξη της παράτυπης μετανάστευσης. 

Ο τρόμος επιστρέφει στη Γαλλία – Η ευρωπαϊκή ηγεσία καταδίκασε με κοινή φωνή-1

Σημειώνεται πως η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης τραυματίστηκε κατά τη σύλληψή του, αλλά είχε τις αισθήσεις του και ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ενώ κατά τη διάρκεια της σύλληψής του φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ».

Μεταξύ των θυμάτων είναι μια 70χρονη γυναίκα, της οποίας ο δράστης της έκοψε το λαιμό μέσα στην εκκλησία. Ένας άνδρας, ο οποίος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου, ήταν ο νεωκόρος της εκκλησίας, ενώ το τρίτο θύμα, μια γυναίκα γύρω στα 40, μαχαιρώθηκε μέσα στην εκκλησία, αλλά κατάφερε να διαφύγει και να καταφύγει σε ένα γειτονικό μπαρ, όπου λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της.

Κατά τις ίδιες πηγές, υπάρχουν έξι τραυματίες.

Μακρόν: Η Γαλλία δέχεται επίθεση

Λίγο μετά το μεσημέρι ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο της άγριας μαζικής δολοφονίας, έστειλε μήνυμα πως «η Γαλλία δέχεται επίθεση».

Μιλώντας ενώπιον του γαλλικού έθνους ο Μακρόν ανέφερε πως «η χώρα μας είναι υπό επίθεση ισλαμιστών τρομοκρατών» και πρόσθεσε πως «επιτίθενται στη Γαλλία εξαιτίας των αξιών της ελευθερίας και της επιθυμίας του Παρισιού να μην υποκύψει στην τρομοκρατία».

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του στην καθολική κοινότητα της χώρας, ενώ αναφέρθηκε και στο περιστατικό που σημειώθηκε στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

O ίδιος δήλωσε ότι θα επεκτείνει την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού στρατιωτών για την προστασία σημαντικών γαλλικών τοποθεσιών, όπως χώροι λατρείας και σχολεία.

Σημειώνεται πως η Γαλλία αύξησε το επίπεδο συναγερμού στα εδάφη της στο ανώτατο επίπεδο και όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ η απάντηση της κυβέρνησης στην επίθεση θα είναι σκληρή και αμείλικτη.

gallia-21chronos-tynisios-o-drastis-tis-epithesis-sti-nikaia0
Ο Μακρόν στο σημείο της επίθεσης

Σύλληψη Αφγανού με μαχαίρι στη Λυών

Στο μεταξύ η γαλλική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός Αφγανού, οπλισμένου με μαχαίρι, στη Λιόν. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ο συλληφθείς ήταν ντυμένος με παραδοσιακή ενδυμασία και όπως ανέφερε πηγή -που επικαλείται το AFP- ο άνδρας θα πέρναγε στη δράση, χαρακτηρίζοντας «σοβαρό» το περιστατικό.

Ο άνθρωπος που προσήχθη «είχε μαζί του ένα μαχαίρι 30 εκατοστών και φαινόταν έτοιμος να αναλάβει δράση», είπε ο Πιερ Ολιβέρ, ο δήμαρχος του δεύτερου διαμερίσματος της Λιόν. «Ηλικίας 26 ετών και αφγανικής υπηκοότητας, ο άνδρας περιφερόταν στην οδό Βικτόρ Ουγκό κρατώντας ένα μαχαίρι, όταν συνελήφθη», συμπλήρωσε η εισαγγελία της Λιόν.

Την έρευνα έχει αναλάβει η δικαστική αστυνομία της Λιόν, διευκρίνισε η εισαγγελία, επιβεβαιώνοντας πως «σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες σχετικά με τα κίνητρά του, την προσωπικότητά του και το προφίλ του» υπόπτου.

Αβινιόν: Απομακρύνεται το σενάριο μιας ισλαμιστικής επίθεσης

Ένας άνδρας ηλικίας 33 ετών, που απειλούσε περαστικούς στον δρόμο στην Αβινιόν, στη νοτιοανατολική Γαλλία, με ένα περίστροφο, έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά σήμερα το πρωί, έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές, που αποκλείουν το σενάριο μιας ισλαμιστικής επίθεσης.

«Απομακρύνεται το σενάριο μιας ισλαμιστικής επίθεσης. Ο άνδρας βρισκόταν υπό την παρακολούθηση ψυχιάτρου και μίλαγε ακατάληπτα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εισαγγελία της Αβινιόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή