ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές

ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές μπαίνουν οι ΗΠΑ, με τους Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν να πολλαπλασιάζουν τις προεκλογικές τους εμφανίσεις.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου αναμένεται να μιλήσει σε τουλάχιστον τρεις συγκεντρώσεις (Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν και Μινεσότα). Ο Δημοκρατικός αντίπαλός του θα πάει σε δύο εκδηλώσεις, στην Άιοβα και στη Μινεσότα, με προσέλευση drive-in, ενώ θα εκφωνήσει ομιλία στο Μιλγουόκι.

Ο 77χρονος Τζο Μπάιντεν έχει κάνει πολύ λιγότερες δημόσιες εμφανίσεις από τον αντίπαλό του, μένοντας τον περισσότερο καιρό στη μικρή πόλη Ουίλμινγκτον της πολιτείας Ντέλαγουερ, επικαλούμενος την ανάγκη να δώσει το καλό παράδειγμα, καθώς η φονική πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται με φρενήρη ρυθμό.

Κατηγόρησε τον Τραμπ πως οργάνωσε στη Φλόριντα ακόμα μία εκδήλωση «υπερμετάδοσης» του κορωνοϊού, μιλώντας χθες βράδυ υπό βροχή στην Τάμπα, είκοσι λεπτά από τον χώρο όπου μίλησε μερικές ώρες νωρίτερα ο μεγιστάνας.

«Μεταδίδει κι άλλα εκτός από τον κορωνοϊό, τον διχασμό, τη διένεξη. Έχουμε ανάγκη έναν πρόεδρο που θα μας ενώσει», επιχειρηματολόγησε. Το να φοράει κανείς μάσκα και να τηρεί τις συστάσεις «δεν είναι πολιτική θέση, είναι πατριωτικό καθήκον», είπε στους μερικές εκατοντάδες ανθρώπους, που πήγαν να τον ακούσουν (και) σε αυτή την περίπτωση μέσα από τα αυτοκίνητά τους στην Τάμπα.

Είπε πως εάν εκλεγεί θα εφαρμόσει σχέδιο για την «υπεύθυνη» αντιμετώπιση της πανδημίας, θα «ενώσει τη χώρα όσον αφορά τα τεστ, την ιχνηλάτηση των επαφών και τις μάσκες».

Νωρίτερα ο 74χρονος Τραμπ, που κινητοποιεί όπου πάει μεγάλα πλήθη, με πολλούς υποστηρικτές του να μη φορούν μάσκες, ούτε να τηρούν τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση, εκφράστηκε όπως συνηθίζει σε πολύ επιθετικό τόνο. «Το φαντάζεστε να χάναμε απ’ αυτόν τον τύπο; Το φαντάζεστε;» είπε, χλευάζοντας το ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος αδυνατεί, κατ’ αυτόν, να προκαλέσει ενθουσιασμό όπως ο ίδιος. «Σε πέντε μέρες, θα κερδίσουμε τη Φλόριντα και θα κερδίσουμε άλλα τέσσερα χρόνια», πρόσθεσε ο Τραμπ, φορώντας κόκκινο καπέλο με το κεντρικό σύνθημά του, το MAGA («Make America Great Again», ή «Ας ξαναδώσουμε στην Αμερική το μεγαλείο της»).

Διαβεβαίωσε εξάλλου τους υποστηρικτές του ότι ακόμα κι αν μολυνθούν, πολύ γρήγορα θα «νιώσουν καλύτερα», επικαλούμενος τη δική του εμπειρία. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή