ΚΟΣΜΟΣ

Η μεγάλη έξοδος των Παριζιάνων: Μποτιλιάρισμα-ρεκόρ πριν το lockdown

Στα 706 χιλιόμετρα έφτασε το μποτιλιάρισμα, καθώς χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τη γαλλική πρωτεύουσα για να περάσουν την καραντίνα στην εξοχή.

Η μεγάλη έξοδος των Παριζιάνων: Μποτιλιάρισμα-ρεκόρ πριν το lockdown

Ουρές 706 χιλιομέτρων σχηματίστηκαν χθες το βράδυ στους δρόμους που οδηγούν έξω από το Παρίσι, σε ένα πρωτοφανές μποτιλιάρισμα, καθώς οι κάτοικοι της γαλλικής πρωτεύουσας έσπευσαν να την εγκαταλείψουν, πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα, όταν και τέθηκε σε ισχύ το δεύτερο εθνικό lockdown στη χώρα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τροχαίας, το μποτιλιάρισμα της Πέμπτης ήταν κατά 200 χιλιόμετρα μεγαλύτερο από το προηγούμενο χειρότερο, το οποίο είχε αγγίξει τα 525 χιλιόμετρα.

Από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, οι Γάλλοι μπορούν να βγουν  από το σπίτι τους μόνο για σοβαρούς λόγους: για να αγοράσουν τρόφιμα, να πάνε στη δουλειά τους εάν δεν μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι, για να επισκεφτούν γιατρό ή για κάποια σοβαρή οικογενειακή ανάγκη. Η άσκηση σε εξωτερικό χώρο επιτρέπεται μόνο για μία ώρα την ημέρα και σε ακτίνα 1 χιλιομέτρου από το σπίτι. Τα σχολεία, όμως, θα παραμείνουν ανοικτά και τα παιδιά άνω των έξι ετών πρέπει να φορούν μάσκες. 

Η έναρξη του νέου lockdown οδήγησε τους πιο εύπορους Παριζιάνους και ειδικά εκείνους που δεν έχουν παιδιά να αναζητήσουν καταφύγιο  στην εξοχή. Στο τεράστιο μποτιλιάρισμα συνέβαλε και το γεγονός ότι πολλοί Γάλλοι έλειπαν από το Παρίσι για την αργία των Αγίων Πάντων και έσπευσαν να επιστρέψουν ώστε να μην αποκλειστούν μακριά από τα σπίτια τους. Παρόλα αυτά, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει «ανοχή», ώστε «όλοι να μπορέσουν να επιστρέψουν από τις διακοπές τους, ώστε οι οικογένειες να οργανωθούν». 

 

Σύμφωνα με τη Figaro, στους δρόμους που οδηγούν προς και από το Παρίσι σημειώθηκαν πολλά ατυχήματα, ενώ αρκετά ήταν και τα αυτοκίνητα που υπέστησαν βλάβες. «Η κίνηση στο Παρίσι είναι θρυλική. Όμως αυτό δεν το έχω ξαναδεί ποτέ», έγραψε ένας χρήστης του Twitter.