ΚΟΣΜΟΣ

Τεστ σε όλους τους πολίτες άνω των 10 ετών κάνει η Σλοβακία

Τεστ σε όλους τους πολίτες άνω των 10 ετών κάνει η Σλοβακία

Σε τεστ για τον κορωνοϊό θα υποβληθούν τις επόμενες εβδομάδες όλοι οι πολίτες άνω των 10 ετών στη Σλοβακία. Στόχος του προγράμματος, που θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες και θα υλοποιηθεί  με τη συμμετοχή 20.000 υγειονομικών και του στρατού, είναι να υποβληθούν σε τεστ περίπου 4 εκατομμύρια άτομα, ώστε να βρεθούν και να απομονωθούν τα κρούσματα του κορωνοϊού. 

Την περασμένη εβδομάδα, το πρόγραμμα «έτρεξε» πιλοτικά σε τέσσερις περιοχές στα βόρεια της χώρας, ενώ περαιτέρω μαζικά τεστ θα πραγματοποιηθούν αυτό το σαββατοκύριακο και το επόμενο. Τα αποτελέσματα παραδίδονται περίπου σε μισή ώρα από τη λήψη του δείγματος. 

Όσοι βρίσκονται θετικοί μπορούν είτε να μπουν σε καραντίνα 10 ημερών στο σπίτι τους ή να μεταφερθούν σε ειδικά καταλύματα που έχουν οργανωθεί από το κράτος. Όσοι δεν επιθυμούν να κάνουν το τεστ θα πρέπει είτε να απομονωθούν για 10 ημέρες ή να πληρώσουν πρόστιμο 1.650 ευρώ. 

Όποιος κάνει το τεστ θα λαμβάνει ένα πιστοποιητικό, ενώ η αστυνομία θα πραγματοποιεί ελέγχους, προκειμένου να βρει όσους προσπαθήσουν να αποφύγουν τη διαδικασία. 

Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί απότομα στη Σλοβακία μετά το τέλος του καλοκαιριού, αφότου η χώρα ξεπέρασε το πρώτο κύμα της πανδημίας χωρίς μεγάλα προβλήματα. Την Τετάρτη, καταγράφηκαν 2.785 νέα κρούσματα και πλέον μέλη της κυβέρνησης προειδοποιούν ότι τα νοσοκομεία της χώρας ενδέχεται να βρεθούν στα πρόθυρα της κατάρρευσης μέσα σε εβδομάδες.