Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Συμφωνία για αποκλιμάκωση των συγκρούσεων

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Συμφωνία για αποκλιμάκωση των συγκρούσεων

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν χθες να αποφύγουν την εκούσια στόχευση άμαχου πληθυσμού στη διαμάχη για τον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με τις συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών που μαίνονται εδώ και ένα μήνα να έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες.

Η συμφωνία, που απέχει ένα βήμα από μια τέταρτη εκεχειρία, επετεύχθη στη διάρκεια συνομιλιών στη Γενεύη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών μεταξύ των δύο χωρών και απεσταλμένους από Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ.

Η επονομαζόμενη Ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ, που σχηματίστηκε για να διαμεσολαβήσει στη σύγκρουση και της οποίας ηγούνται η Γαλλία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, συναντήθηκε χθες στη Γενεύη με τον Αζέρο και τον Αρμένιο υπουργό Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή της, ο Ομάδα του Μινσκ ανέφερε ότι Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν την ανταλλαγή των νεκρών μαχητών και μέσα σε μια εβδομάδα να δώσουν λίστα των κρατουμένων πολέμου, με στόχο μια ανταλλαγή.

Oργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων απηύθυναν έκκληση για άμεση κατάπαυση της χρήσης απαγορευμένων όπλων και από τις δύο πλευρές, αφότου επιβεβαιώθηκε η χρήση πυρομαχικών διασποράς από δυνάμεις της Αρμενίας σε επίθεση στην πόλη Μπάρντα του Αζερμπαϊτζάν.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναγνωρίζεται διεθνώς ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν, ελέγχεται όμως και κατοικείται από Αρμένιους. Στον πόλεμο 1991-1994 περίπου 30.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή