Εσχατη λύση τα εθνικά lockdowns

Αποτελεσματικά αλλά με τεράστιο κόστος, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση κατά της επιβολής εθνικών lockdowns απηύθυνε ο περιφερειακός επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δρ Χανς Κλούγκε, τονίζοντας ότι αν και είναι αποτελεσματικά στην αναχαίτιση του κορωνοϊού, έχουν τεράστιο κόστος και θα πρέπει να αποτελούν «έσχατη λύση». Λίγο αργότερα, η επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου υπογράμμιζε την αναγκαιότητα των περιοριστικών μέτρων προκειμένου να σωθούν ζωές, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων, όπως συνέβη στην πρώτη φάση της πανδημίας, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. οφείλει να πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να παραμείνουν ανοικτά τα εσωτερικά της σύνορα. 

Αγνωστο παρέμενε μέχρι χθες το απόγευμα αν και το Βέλγιο θα επιλέξει τη λύση του καθολικού lockdown, κάτι που ζητούν οι λοιμωξιολόγοι. Ταυτόχρονα, στην Αγγλία ενισχύονται οι πιέσεις προς τον Μπόρις Τζόνσον για την επιβολή καθολικού lockdown, μετά την έκρηξη των νέων λοιμώξεων. Το σύστημα των κλιμακωτών επιπέδων συναγερμού που ισχύει αμφισβητείται, ενώ εκφράζονται έντονοι φόβοι ότι τα στοχευμένα μέτρα δεν αποδίδουν. 

Kυκλοφοριακό χάος προκάλεσε το νέο lockdown στη Γαλλία, καθώς λίγες ώρες πριν τεθεί σε εφαρμογή, εκατομμύρια Γάλλοι προσπάθησαν να δραπετεύσουν από το Παρίσι και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα. Το βράδυ της Πέμπτης οι ουρές αυτοκινήτων, στην περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας, έφτασαν τα 700 χιλιόμετρα. Πολλοί Παριζιάνοι, εκτιμούν τα γαλλικά ΜΜΕ, προτίμησαν να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους και να περάσουν την περίοδο του lockdown στα εξοχικά τους. Κυκλοφοριακό χάος παρατηρήθηκε και σε άλλα αστικά κέντρα, όπως στο Μπορντό και στη Λυών. 

Ραγδαία αυξάνονται τα κρούσματα και στις ΗΠΑ, όπου την Πέμπτη ανήλθαν σε 91.248 εντός 24 ωρών, ενώ απεβίωσαν χίλιοι την ίδια χρονική περίοδο. Κάθε δευτερόλεπτο αρρωσταίνει από COVID-19 ένας Αμερικανός. Αθροιστικά, από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσήσει εννέα εκατομμύρια Αμερικανοί (8.948.099 μέχρι νωρίς το απόγευμα), ενώ οι θάνατοι από COVID-19 υπερβαίνουν τις 228.678.

Ανησυχητικά τα νέα από το επιστημονικό πεδίο. Οπως διαπιστώνει μεγάλη διεθνής μελέτη, το στέλεχος του κορωνοϊού που σαρώνει την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες αποτελεί μετάλλαξη αυτού που εμφανίστηκε την άνοιξη, και σήμερα προκαλεί την πλειονότητα των νέων κρουσμάτων COVID-19 σε πολλά κράτη. 

Η συντονίστρια της μελέτης Εμμα Χόντκροφτ, εξελικτική γενετίστρια του Πανεπιστημίου της Βασιλείας, εκτιμά ότι από τη ραγδαία εξάπλωση του νέου στελέχους 20A.EU1 στην Ευρώπη, είναι σαφές ότι τα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης που εφαρμόστηκαν δεν επαρκούν. Η ίδια, ωστόσο, δεν μπορεί να εκτιμήσει περισσότερα σχετικά με τη συμπεριφορά του νέου στελέχους.

Τέλος, οι κάτοικοι της Μόσχας, που επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού θα είναι δυνατό να το πράξουν ήδη από τον επόμενο μήνα, εφόσον δοθεί στις υγειονομικές αρχές της ρωσικής πρωτεύουσας επαρκής αριθμός δόσεων. Οπως δήλωσε η αντιδήμαρχος Μόσχας Αναστασία Ράκοβα, η ρωσική πρωτεύουσα δημιουργεί δίκτυο αιθουσών εμβολιασμού, όπου σε πρώτη φάση θα εμβολιαστούν 2.500 άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή