Ανοικτές παραμένουν οι σχολικές αίθουσες στη Γηραιά Ηπειρο

Ανοικτές παραμένουν οι σχολικές αίθουσες στη Γηραιά Ηπειρο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο δεύτερο lockdown που αποφάσισαν η Γερμανία και η Γαλλία, τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν ανοικτά, προκαλώντας τις αντιδράσεις μερίδας της κοινωνίας. Από την πλευρά τους, οι κρατικοί φορείς διαβεβαιώνουν τους πολίτες ότι έχουν λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας και παραμένουν έτοιμοι να αλλάξουν πολιτική, εφόσον οι συνθήκες μεταβληθούν.

Σε όλο τον κόσμο, ανησυχίες εκφράζονται για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας στην ακαδημαϊκή και συναισθηματική ανάπτυξη μιας ολόκληρης γενιάς παιδιών. Στα μέσα του μήνα, η γερμανική σύνοδος υπουργών Πολιτισμού, αρμόδια για τον συντονισμό της εκπαιδευτικής πολιτικής, υπογράμμισε το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση, που σύμφωνα με το πόρισμά τους μεταδίδεται καλύτερα σε τάξεις συνομήλικων μαθητών. «Αυτό πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στη λήψη κάθε απόφασης περιοριστικών μέτρων», ανέφερε μέλος της συνόδου. Στο διάγγελμά της, η Αγκελα Μέρκελ εξήγησε ότι η συνεχιζόμενη πρόσβαση στο σχολείο είναι σημαντική, επισημαίνοντας τις «δραματικές κοινωνικές συνέπειες» που είχε η αναστολή λειτουργίας σχολείων και παιδικών σταθμών στο lockdown Μαρτίου και Απριλίου.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν την πολιτική των ανοικτών σχολείων, βασιζόμενοι σε νέα στοιχεία. Με τις σωστές προφυλάξεις, ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού στα σχολεία είναι σχετικά χαμηλός, ιδίως μεταξύ των μικρότερων παιδιών. Τα παιδιά που μολύνονται τείνουν να εμφανίζουν ελαφρά συμπτώματα, ενώ μέτρα όπως η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις και η καλή κυκλοφορία του αέρα αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικά από ό,τι αρχικά εκτιμούσαμε.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι τα σχολεία είναι ζώνες ασφάλειας. Παρότι τα σχολεία δεν βρέθηκε να είναι σοβαρή πηγή μολύνσεων στη Δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ, αυτό συνέβη στο Ισραήλ, όταν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και χρήσης μάσκας χαλάρωσαν στα σχολεία. Η υγειονομική υπηρεσία της Ε.Ε. διαπίστωσε ότι τα παιδιά ευθύνονται για ποσοστό μικρότερο του 5% του συνόλου των κρουσμάτων κορωνοϊού στις 27 χώρες της Ε.Ε. και στη Βρετανία.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι –γονείς και εκπαιδευτικοί– δεν αντιστάθηκαν στα ανοικτά σχολεία. Συνδικαλιστικά όργανα Γερμανών εκπαιδευτικών επισήμαναν ότι, παρά τη θέσπιση λογικών κανόνων, πολλά σχολεία δεν τους τηρούν, ενώ εκφράζουν φόβους ότι πολιτικές σκοπιμότητες θα κρατήσουν τα σχολεία ανοικτά παρά τον υγειονομικό κίνδυνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή