«Σπίθα» διαδηλώσεων κατά Γαλλίας

«Σπίθα» διαδηλώσεων κατά Γαλλίας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Παντού» βρίσκεται η απειλή εναντίον των γαλλικών συμφερόντων, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος μετείχε χθες σε συμβούλιο εθνικής άμυνας με θέμα την τρομοκρατική επίθεση σε εκκλησία της Νίκαιας. Ο Γάλλος υπουργός κάλεσε τους Γάλλους υπηκόους στο εξωτερικό να είναι προσεκτικοί.

«Το μήνυμα ότι υπάρχει απειλή επίθεσης εστάλη σε όλους τους Γάλλους υπηκόους στο εξωτερικό, σε οποιοδήποτε σημείο, εφόσον η απειλή είναι παντού», σημείωσε ο Λε Ντριάν. «Το πέρασμα από το διαδικτυακό μίσος στην πραγματική βία γίνεται γρήγορα. Εμείς αποφασίσαμε να λάβουμε όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των συμφερόντων μας και των υπηκόων μας», προσέθεσε.

Ενώ στη Νίκαια επικρατούσε θρήνος για τους τρεις ανθρώπους που δολοφονήθηκαν από 21χρονο που φώναζε «Αλλάχ ακμπάρ» μέσα στην εκκλησία της Αναλήψεως και ενώ ακόμη και ο ιμάμης της Νίκαιας δήλωνε «σήμερα είμαι κι εγώ χριστιανός», μικρές αντιγαλλικές διαδηλώσεις ξεσπούσαν σε διάφορα σημεία του ισλαμικού κόσμου. 

«Οι αλλεπάλληλες επιθέσεις των τελευταίων εβδομάδων συνδέονται πιθανότατα με τη δίκη για το “Σαρλί Εμπντό” και την αναδημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ, που έχει προξενήσει έντονες αντιδράσεις στη σφαίρα των τζιχαντιστών», εκτίμησε ο ειδικός στην τρομοκρατία στο γαλλικό ινστιτούτο διεθνών σχέσεων, Μαρκ Εκέρ. Η δίκη των ατόμων που κατηγορούνται ως συνεργοί των τζιχαντιστών που αιματοκύλισαν την αίθουσα σύνταξης του περιοδικού «Σαρλί Εμπντό» το 2015 ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες, ενώ τα προσβλητικά για κάποιους μουσουλμάνους σκίτσα του περιοδικού ανατυπώθηκαν. Μετά, δε, τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμιέλ Πατί, ο οποίος μπήκε στο στόχαστρο επειδή είχε δείξει τα σκίτσα στην τάξη, τα σκίτσα μεγεθύνθηκαν και προβλήθηκαν με προτζέκτορες στους τοίχους επίσημων κτιρίων του γαλλικού κράτους. 

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό που είναι ταυτόχρονα εσωτερικός και εξωτερικός», υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν. «Δεν είμαστε σε πόλεμο με μια θρησκεία αλλά με μια ιδεολογία, την ιδεολογία του ισλαμισμού», προσέθεσε. 

Οι Αρχές της Τυνησίας ανακοίνωσαν ότι ερευνούν τη δήλωση που εμφανίστηκε στο Ιντερνετ περί ανάληψης ευθύνης για την επίθεση της Πέμπτης από άγνωστη έως τώρα ισλαμιστική οργάνωση με έδρα τη νότια Τυνησία. Ο 21χρονος δράστης, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, καταγόταν από την πόλη Σφαξ της Τυνησίας και είχε περάσει παρανόμως στην Ευρώπη πριν από λίγες εβδομάδες. Η μητέρα του μίλησε με δάκρυα στα μάτια στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, υποστηρίζοντας ότι εξεπλάγη όταν της τηλεφώνησε από τη Γαλλία και της ήταν αδύνατο να φανταστεί τι σχεδίαζε. Ενας 47χρονος, τον οποίο συνάντησε ο δράστης μία ημέρα προτού εισέλθει με μαχαίρι στην εκκλησία της Νίκαιας, συνελήφθη χθες και ανακρίνεται. 

Πηγή: REUTERS, LE MONDE, NOUVEL OBS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή