ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Νέο lockdown ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον

Νέο lockdown ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον

Την επιβολή ενός νέου lockdown στην Αγγλία, με χρονικό ορίζοντα ενός μήνα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι από την προσεχή Τρίτη και για έναν μήνα η χώρα του θα βρίσκεται σε καραντίνα, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις: Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ όσοι δεν μπορούν να δουλέψουν με τηλεργασία θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβαίνουν στο χώρο της εργασίας τους, όπως επίσης οι άνθρωποι που φροντίζουν ηλικιωμένους.

Η κυκλοφορία θα επιτρέπεται για ιατρικούς λόγους, καθώς επίσης η δυνατότητα μετάβασης σε καταστήματα λιανικής, που θα παραμένουν ανοιχτά, για την αγορά προϊόντων πρώτης ανάγκης. Η άσκηση θα επιτρέπεται σε συγκεκριμένους όρους.

Η εστίαση, εστιατόρια και μπαρ, θα κλείσουν.

Ο κ. Τζόνσον δήλωσε ότι «αν η Βρετανία δεν δράσει τώρα, θα έχει ακόμη περισσότερους νεκρούς». Ζήτησε δε από τους πολίτες να βγαίνουν από το σπίτι μόνο αν υπάρχει ειδικός λόγος.

«Ο ιός εξαπλώνεται ακόμα πιο γρήγορα από ό,τι στο χειρότερο σενάριο που είχαν εξετάσει οι επιστημονικοί μας σύμβουλοι. Είναι η ώρα να λάβουμε μέτρα καθώς δεν υπάρχει επιλογή», πρόσθεσε.

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν έως τις 2 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία έχει ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο κρούσματα. Σήμερα ανακοινώθηκαν 21.915 κρούσματα και 326 θανάτους.

Το μέτρο αυτό δεν αφορά στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς η επιβολή καραντίνας εμπίπτει στην αρμοδιότητα των αρχών της κάθε βρετανικής επαρχίας.