«Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου»

«Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου»

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από 27 χρόνια, ο Μάρτι Αϊζενστάιν από το Οχάιο ερωτεύτηκε την Τόνια, μια Ελληνίδα που γνώρισε στη Βοστώνη, και μετακόμισε μαζί της στην Αθήνα. Λίγες μέρες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, λέει στην «Κ» πόσο χαίρεται που δεν βρίσκεται στις ΗΠΑ. «Οι φίλοι μου και η οικογένειά μου κοντεύουν να τρελαθούν, νιώθω καλά που δεν εκτίθεμαι στο άγχος και στην κατάθλιψη που σου δημιουργεί η Αμερική του Τραμπ», λέει ο 60χρονος Αϊζενστάιν. Τονίζει πως είναι προσεκτικά αισιόδοξος, γιατί και το 2016 τα προγνωστικά έδιναν νίκη της Χίλαρι Κλίντον, αλλά το αποτέλεσμα τα διέψευσε δραματικά. «Είναι επικίνδυνο για όλο τον κόσμο το να διανύει η Αμερική μια τόσο σκοτεινή περίοδο», συμπληρώνει. 

Το ενδιαφέρον για τις εκλογές της Τρίτης παραμένει αμείωτο για όλο τον κόσμο, που περιμένει με κομμένη την ανάσα εάν ο Ντόναλντ Τραμπ θα επανεκλεγεί ή αν θα γίνει ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος μετά τον Τζορτζ Μπους που δεν θα έχει δεύτερη θητεία και τη θέση του θα πάρει ο Τζο Μπάιντεν. 

«Είναι οι πιο σημαντικές εκλογές της ζωής μου», λέει στην «Κ» η 80χρονη Ρόζμαρι Ντόνελι, διευθύντρια της εκπαιδευτικής οργάνωσης The Athens Centre, η οποία ζει στην Αθήνα εδώ και 50 χρόνια. «Ο τωρινός πρόεδρος δεν πιστεύει στον διεθνή ρόλο της Αμερικής, έχει προσβάλει συμμάχους της χώρας, έχει απειλήσει να βγάλει την Αμερική από το ΝΑΤΟ, έχει ακυρώσει εμπορικές συμφωνίες και ο τρόπος που έχει διαχειριστεί τον κορωνοϊό είναι εγκληματικός», τονίζει. Λόγω κορωνοϊού θα παρακολουθήσει τις φετινές εκλογές από το σπίτι – τις προηγούμενες τις είδε μαζί με άλλους Αμερικανούς στο Hilton. «Φέτος θα έχουμε πολλές κλήσεις Zoom», λέει η ίδια – «όποιος ξέρω ελπίζει για μια προεδρία Μπάιντεν». 

Η 26χρονη Μυρτιάννα, η οποία γεννήθηκε στη Βοστώνη από Ελληνοαμερικανίδα μητέρα αλλά μεγάλωσε στην Ελλάδα, δηλώνει στην «Κ» πως αν ξαναβγεί ο Τραμπ δεν θα πάει στην Αμερική για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Είναι επιφυλακτική αλλά αισιόδοξη, καθώς, όπως λέει, τα πράγματα έχουν αλλάξει από το 2016. «Κάποιοι ψήφισαν τον άλλον που δεν θέλω καν να πω το όνομά του επειδή έλεγαν πως δεν ήταν πολιτικός. Eύχομαι να είδαν τι έγινε μετά», συμπληρώνει. Η Κρίστα Κάλμπος, η οποία ζει στην Ελλάδα τα τελευταία επτά χρόνια και πρόσφατα παντρεύτηκε Ελληνα, αναφέρει πως συγγενείς της που είναι εγγεγραμμένοι Ρεπουμπλικανοί, φέτος διεξάγουν ενεργητική καμπάνια για τον Μπάιντεν. Η ίδια λέει πως είναι περίεργο να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, καθώς, όπως και στις προηγούμενες εκλογές, της λείπει να είναι με άλλους Αμερικανούς που καταλαβαίνουν ακριβώς τι σκέφτεται και πώς νιώθει εν αναμονή του αποτελέσματος. Από την άλλη, αν κερδίσει ο Τραμπ, μια πιθανότητα που η ίδια αποκαλεί «το χειρότερο σενάριο», θα εύχεται οι γονείς της, οι οποίοι δεν μπορούν να έρθουν τώρα στην Ευρώπη επειδή είναι Αμερικανοί πολίτες, να ήταν μαζί της στην Ελλάδα. «Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την αμερικανική δημοκρατία», αναφέρει για τις εκλογές. 

Το μόνο που θέλει ο 71χρονος Νίκος Αγγέλης, ο οποίος έγινε Αμερικανός πολίτης όταν ήταν 25 χρόνων, είναι έναν πρόεδρο που θα στηρίξει την Ελλάδα. «Ο Τραμπ έχει οικονομικές σχέσεις με τον Ερντογάν, δυστυχώς εμείς οι Ελληνες τραβάμε πολλά γιατί υπάρχει η στήριξη του Τραμπ, όχι της Αμερικής», συμπληρώνει. Ο 29χρονος Τζέικομπ Μόε είναι αγχωμένος. Το εκλογικό σύστημα της Αμερικής τού δημιουργεί ανασφάλεια, καθώς και το 2016 η Κλίντον είχε δύο εκατομμύρια παραπάνω ψήφους από τον Τραμπ, αλλά και πάλι έχασε τις εκλογές λόγω εκλεκτορικού κολεγίου. «Νομίζω πως σχεδόν οτιδήποτε θα ήταν καλύτερο από αυτό που έχουμε τώρα, επειδή ήταν αρκετά καταστροφικό για την αμερικανική δημοκρατία», σημειώνει. «Ο πρόεδρος της Αμερικής πρέπει να αλλάξει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή