ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Προειδοποίηση Τραμπ για νοθεία σε πολιτείες – «κλειδιά»

Φωτ: Reuters

Προειδοποίηση για μία κατάσταση «χάους» μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες ότι θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα, καθώς ο αριθμός των ψηφοφόρων που έχει ήδη ψηφίσει έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ. 

Με βάση τις καταμετρήσεις έως το βράδυ του Σαββάτου, έχουν ψηφίσει περισσότεροι από 90 εκατ. Αμερικανοί, σύμφωνα με το US Elections Project, βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί από τον καθηγητή του University of Florida Μάικλ ΜακΝτόναλντ. Πρόκειται για αριθμός που αντιστοιχεί στο 65% των συνολικών ψήφων στις εκλογές του 2016, γεγονός που καταδεικνύει μαζική εισροή των ψηφοφόρων. 

Μόλις τρεις ημέρες πριν από την ημέρα των εκλογών, ο Τραμπ απηύθυνε ηχηρή προειδοποίηση για καθυστέρηση των αποτελεσμάτων, εγείροντας το ενδεχόμενο για φαινόμενα απάτης σε πολιτείες – «κλειδιά», λέγοντας ότι ο Δημοκρατικός του αντίπαλος Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να σύρει την χώρα σε έναν «ατελείωτο εφιάλτη lockdowns», εάν κερδίσει τις εκλογές.  

Ο Τραμπ προειδοποίησε επίσης ότι μπορεί να συμβούν «πολές άσχημες εξελίξεις» μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Τρίτης και επέκρινε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου βάσει της οποίας δίδει τη δυνατότητα στην πολιτεία της Πενσιλβάνια να δέχεται ψηφοδέλτια για τρεις ακόμη ημέρες μετά την Τρίτη.

«Ο μοναδικός τρόπος για να χάσουμε τις εκλογές, είναι εάν κάποιος πάει να κάνει παιχνίδι», διαμήνυσε ο Τραμπ από την Πενσιλβάνια.

Ο Τραμπ υπολείπεται του Μπάιντεν περισσότερο από πέντε μονάδες, σύμφωνα με τους Financial Times, βάσει δημοσκόπησης της RealClearPolitics. Σε εθνικό επίπεδο, ο Μπάιντεν έχει προβάδισμα 52% έως 43%. 

Πηγή: Financial Times