Δημοσκόπηση NBC/WSJ: Γυναίκες και πολίτες άνω των 65 το ισχυρό χαρτί του Μπάιντεν

Δημοσκόπηση NBC/WSJ: Γυναίκες και πολίτες άνω των 65 το ισχυρό χαρτί του Μπάιντεν

Προβάδισμα 10 μονάδων για τον Μπάιντεν. Στις γυναίκες η ψαλίδα ανοίγει στις 20 και στην τρίτη ηλικία στις 23 μονάδες. Κλείνει αισθητά ωστόσο σε 12 κρίσιμες πολιτείες.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβάδισμα 10 μονάδων δίνει στον Τζο Μπάιντεν έναντι του Ντόναλντ Τραμπ η τελευταία δημοσκόπηση της WSJ και του NBC. Ωστόσο η διαφορά των δύο αντιπάλων είναι αρκετά πιο μικρή σε 12 κρίσιμες για το οριστικό αποτέλεσμα πολιτείες. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία δεδομένου ότι και το 2016 ο Τραμπ έλαβε λιγότερες ψήφους συνολικά από την Χίλαρι Κλίντον, αλλά επικράτησε στις πολιτείες, που έδιναν τους περισσότερους εκλέκτορες. Το ισχυρότερο χαρτί για τον Μπάιντεν φαίνεται να είναι οι γυναίκες και οι ψηφορόροι άνω των 65 ετών. 

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τις 28 έως τις 31 Οκτωβρίου δίνει στον Μπάιντεν ποσοστό 52% έναντι 42% του Τραμπ. Στις 12 κρίσιμες πολιτείες ωστόσο η ψαλίδα κλείνει στις 6 μονάδες (51% – 45%) από τις 10 μονάδες που ήταν πριν από ένα μήνα. 

Στην ερώτηση ποιο ζήτημα θα διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην απόφασή τους, η οικονομία ή η πανδημία του νέου κορωνοϊού- οι συμμετέχοντες ήταν σχεδόν μοιρασμένοι. Το 41% προσδιόρισαν την οικονομία ως το πιο σημαντικό ζήτημα και το 38% τον κορωνοϊό. Τον περασμένο μήνα η διαφορά μεταξύ των δύο ζητημάτων ήταν στις 8 μονάδες, ωστόσο οι ανησυχίες για την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων έχει έκτοτε ενταθεί. Σημειώνεται δε ότι το 55% των ερωτηθέντων εξέφρασαν το φόβο ότι τα χειρότερα στην πανδημία είναι μπροστά μας. 

Το 55% των ψηφοφόρων εγκρίνουν τους χειρισμούς του Τραμπ στην οικονομία, με το ποσοστό να είναι 14 μονάδες υψηλότερο από εκείνο που δηλώνουν ότι δεν τους εγκρίνουν. Στον αντίποδα το 57% απορρίπτουν τους χειρισμούς τους στην πανδημία έναντι μόλις 40% που τις εγκρίνουν. 

Το μεγαλύτερο ίσως όμως πρόβλημα του Τραμπ είναι το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ πίσω του αντιπάλου του σε δύο τεράστιες ομάδες ψηφοφόρων: τις γυναίκες (που είναι περισσότερες στο εκλογικό σώμα από τους άνδρες) και την τρίτη ηλικία. Στις γυναίκες ο Μπάιντεν έχει προβάδισμα 20 μονάδων (57% έναντι 37%), ενώ στους άνδρες μόλις μία (48% έναντι 47%). Εάν αυτή η διαφορά στην ψήφο των δύο φύλων πιστοποιηθεί και στην κάλπη, θα είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών. 

Στην τρίτη ηλικία ο Μπάιντεν έχει προβάδισμα 23 μονάδων (58% έναντι 35%) – σε μία αξιοσημείωτη ανατροπή της εικόνας σε σχέση με το 2016. Οι ψηφοφόροι της τρίτης ηλικίας έχουν μεγάλη σημασία, καθώς σε πολλές από τις πολιτείες, που δεν στηρίζουν σταθερά το ένα ή το άλλο κόμμα (swing states), όπως είναι η Φλόριντα, το ποσοστό των πολιτών 65 και άνω είναι εξαιρετικά υψηλό. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή