ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Γαλλία: Περιορισμοί στην πώληση προϊόντων από τα σούπερ μαρκετ

Φωτ. REUTERS

Νέους κανονισμούς για τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ στη Γαλλία, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπρούνο Λεμέρ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, τα σούπερ μάρκετ θα υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς με τα μικρά καταστήματα. Δηλαδή, θα μπορούν να πωλούν μόνο είδη πρώτης ανάγκης.

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων έχουν παραπονεθεί έντονα για το ότι αναγκάζονται να κλείσουν, ενώ τα σούπερ μάρκετ επιτρέπεται να πωλούν «μη απαραίτητα προϊόντα», όπως παπούτσια, ρούχα, προϊόντα ομορφιάς και λουλούδια, καθώς παραμένουν ανοιχτά.

Xθες, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε ότι τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να σταματήσουν να πωλούν τα «μη απαραίτητα» προϊόντα. Επίσης, τόνισε ότι καταστηματάρχες, οι οποίοι έχουν αποθέματα ενόψει Χριστουγέννων και θέλουν να ανακάμψουν από το lockdown της άνοιξης, έχουν τη στήριξη των δημάρχων πολλών, γαλλικών πόλεων.

«Το να αμφισβητείται το κράτος με ψηφίσματα των δημοτικών αρχών είναι ανεύθυνο. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητεί την εξουσία του κράτους και να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των συμπατριωτών μας» διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Δήλωσε, δε, ότι μόλις ο ρυθμός των μολύνσεων επιβραδυνθεί, η κυβέρνηση μπορεί να χαλαρώσει τους κανόνες του lockdown και να επιτρέπεται η λειτουργία κάποιων καταστημάτων, υπό ορισμένες συνθήκες, όπως λ.χ. με ραντεβού. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί στις 12 Νοεμβρίου, πρόσθεσε.

«Ό,τι μπορεί να πουληθεί στα σούπερ μάρκετ είναι ό,τι μπορεί να πωληθεί και σε μικρά καταστήματα. Σήμερα ένα κατάστημα που πουλά εξοπλισμό για ηλεκτρονικούς υπολογιστές μπορεί να παραμείνει ανοικτό, διότι είναι χρήσιμο για την τηλεργασία. Το ίδιο θα ισχύει και  για τα σούπερ μάρκετ. Τα προϊόντα υγιεινής μπορούν να πουληθούν σε σούπερ μάρκετ και σε φαρμακεία» τόνισε.

«Ο συνωστισμός στα σουπερ μάρκετ είναι κάτι απαράδεκτο.  Θα πρέπει να τηρείται ο κανόνας του ενός πελάτη ανά τέσσερα τετραγωνικά μέτρα ή των 250 ανθρώπων σε ένα σούπερ μάρκετ 1.000 τετραγωνικών μέτρων» συμπλήρωσε.

«Ζητώ να ελέγχεται ο αριθμός των ατόμων στην είσοδο. Εάν αποδειχθεί ότι αυτό το όριο δεν είναι επαρκώς ασφαλές, θα το αυστηροποιήσουμε» κατέληξε.