Τι θα κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ εάν χάσει

Τι θα κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ εάν χάσει

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες απομένουν πλέον έως τις εκλογές που θα κρίνουν τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου, και ενώ ολόκληρος ο πλανήτης περιμένει να ακούσει το όνομα του νικητή, οι πολιτικοί αναλυτές περιμένουν να δουν κάτι άλλο: Τι θα κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ εάν χάσει τις εκλογές. 

Όσοι έχουν παρακολουθήσει τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας έχουν λόγους να αμφιβάλλουν για την ομαλή παράδοση της εξουσίας. Ο Τραμπ έχει κατ΄ επανάληψη αποφύγει να δεσμευτεί ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα της κάλπης. Τα παραδείγματα είναι πολλά. 

«Εάν χάσω, θα έχω χάσει από το χειρότερο υποψήφιο στην ιστορία της αμερικανικής πολιτικής. Τι θα κάνω εάν χάσω; Θα προτιμούσα να έχω απέναντί μου κάποιον που να είναι εξαιρετικά ταλαντούχος, τουλάχιστον με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να φύγω και να συνεχίσω τη ζωή μου», έλεγε τον Οκτώβριο σε προεκλογική ομιλία του στο Γουισκόνσιν. 

Τον Ιούλιο, όταν είχε ερωτηθεί από τον παρουσιαστή του Fox News, Κρις Γουάλας, για το εάν θα παραδώσει ειρηνικά την εξουσία σε μία ενδεχόμενη ήττα του, είχε πει: «Θα πρέπει να δω. Κοιτάξτε, θα πρέπει να δω. Δεν θα πω απλά ναι, δεν θα πω όχι, όπως δεν είχα πει και την προηγούμενη φορά». 

Και το Σεπτέμβριο, όταν ερωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, είπε: «Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει». 

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ήταν διατεθειμένος να πάει «πολύ πιο μακριά από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε», προκειμένου να παραμείνει στο Λευκό Οίκο, έχει πει η ανιψιά του, Μέρι Τραμπ. Οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η επιμονή του να διορίσει την αντικαταστάτρια της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ (και άρα να «κλειδώσει» την κυριαρχία των πιο συντηρητικών φωνών ανάμεσα στα 9 μέλη του), μαρτυρά την πρόθεσή του να προσφύγει κατά του εκλογικού αποτελέσματος, εάν αυτό δεν είναι ευνοϊκό για εκείνον. 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Τραμπ έχει αποφύγει να δώσει μία συγκεκριμένη απάντηση. «Εάν δεν κερδίσω, δεν κέρδισα. Θα προχωρήσω και θα κάνω άλλα πράγματα», έλεγε τον Ιούνιο στο Fox News. 

«Εάν χάσω από αυτόν, δεν ξέρω τι θα κάνω. Δεν θα σας ξαναμιλήσω ποτέ. Δεν θα με ξαναδείτε ποτέ», είχε πει σε προεκλογική συγκέντρωση στη Β. Καρολίνα, στις 19 Σεπτεμβρίου. 

Άλλωστε, παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει και πριν από τις εκλογές του 2016, όταν επέκρινε τους υποψήφιους που αποδέχονται την ήττα τους επαινώντας τον αντίπαλό τους. «Πολεμάνε τόσο σκληρά για έξι μήνες και λένε απαίσια πράγματα, τα χειρότερα πράγματα που μπορεί κανείς να φανταστεί. Και μετά ο ένας από αυτούς χάνει και ο ένας κερδίζει. Και αυτός που έχασε λέει: ‘Θέλω απλά να συγχαρώ τον αντίπαλό μου. Είναι ένας πανέξυπνος άνθρωπος, θα είναι ένας σπουδαίος πρόεδρος’.  Εγώ, δεν είμαι σίγουρος ότι θα με δείτε εδώ. Δεν πιστεύω ότι θα χάσω, αλλά εάν χάσω, τότε πιστεύω ότι δεν θα με δείτε ξανά. Νομίζω ότι θα πάω στο Τερνμπέρι (το σκωτσέζικο θέρετρο όπου διατηρεί golf club) και θα παίζω γκολφ ή κάτι τέτοιο», έλεγε τότε. 

Την εποχή εκείνη, μερίδα του αμερικανικού Τύπου πίστευε ότι στην περίπτωση της ήττας του, ο Τραμπ θα κεφαλαιοποιούσε τη διασημότητα που του εξασφάλισε η υποψηφιότητά του για το Λευκό Οίκο για να ιδρύσει το δικό του τηλεοπτικό κανάλι. Η σχετική σεναριολογία φουντώνει και πάλι το τελευταίο διάστημα, καθώς πηγές από το περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου θέλουν το γαμπρό του, Τζάρεντ Κούσνερ, να έχει βάλει στο μυαλό του τη δημιουργία μίας τηλεοπτικής αυτοκρατορίας υπό το brand name «Trump». 

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και εάν παραδεχθεί μία ενδεχόμενη ήττα του, ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει άλλες 77 ημέρες στο Λευκό Οίκο μέχρι να παραδώσει την εξουσία στον Τζο Μπάιντεν. Πολλοί άλλοι απερχόμενοι πρόεδροι έχουν χρησιμοποιήσει το διάστημα αυτό για να δώσουν προεδρική χάρη σε άτομα που έχουν καταδικαστεί για διαφόρων ειδών εγκλήματα. Στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ, ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει τις προεδρικές χάρες σαν ένα μέσο για να δημιουργήσει ή να ενισχύσει τις σχέσεις και τις συμμαχίες που θα διευκολύνουν τα επόμενα βήματά του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή