ΗΠΑ-εκλογές: «Τείχος προστασίας» κατά κυβερνοεπιθέσεων

ΗΠΑ-εκλογές: «Τείχος προστασίας» κατά κυβερνοεπιθέσεων

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχοντας ακόμη νωπές τις μνήμες των προηγούμενων εκλογών του 2016 και την απόπειρα ανάμειξης της Ρωσίας, υπηρεσίες και αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης υψώνουν τείχη για να αποκρούσουν ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις εν όψει της κρίσιμης, αυριανής αναμέτρησης.

Ειδικοί σε ζητήματα κυβερνοασφαλείας έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους σε μια συνολική, κυβερνητική προσπάθεια που να διασφαλίζει ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα αποφασίσουν εάν θα νικήσει ο Ντόναλντ Τραμπ ή ο Τζο Μπάιντεν, χωρίς σαμποτάζ της διαδικασίας από ξένο δάκτυλο. Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες αξιωματούχοι από ομοσπονδιακούς, τοπικούς και ιδιωτικούς οργανισμούς θα είναι συνδεδεμένοι με το κέντρο διαταγών του υπουργείου Εσωτερικών κατά το βράδυ των εκλογών.

Της προσπάθειας ηγείται η Υπηρεσία Ασφαλείας Υποδομών και Κυβερνοασφάλειας, γνωστή ως CISA, και θα περιλαμβάνει εκπροσώπηση από το US Cyber Command, το υπουργείο Εξωτερικών, την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας, το FBI, αλλά και ειδικούς από τα μεγαλύτερα social media Facebook και Twitter, καθώς και ομάδες επιτήρησης από πολιτείες, κομητείες, συν τη συνδρομή ιδιωτικών εταιρειών.

Η προσπάθεια δεν σταματάει εκεί. Το Κογκρέσο έχει χορηγήσει σχεδόν ένα δισ. δολάρια στις πολιτείες για την προστασία των συστημάτων ψηφοφορίας και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας.

Το εάν το σύστημα άμυνας είναι αρκετό στο να κρατήσει μακριά τους χάκερ και να αποτρέψει κάθε προσπάθεια ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές μπορεί να μην είναι γνωστό για ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες, μετά την ψήφο. Αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον και ειδικοί σε ζητήματα κυβερνοασφαλείας εκφράζουν αισιοδοξία ότι οι συνολικές προσπάθειες μπορούν να αποτρέψουν μια κυβερνοεπίθεση.

«Το 2016, όταν ρώτησα στελέχη της κυβέρνησης τι θα έκαναν εάν η Ρωσία επιχειρούσε να χειραγωγήσει το αποτέλεσμα των εκλογών, δεν είχαν απάντηση», δηλώνει στο Bloomberg ο Ντιμίτρι Αλπέροβιτς, τότε υπεύθυνος τεχνολογίας της εταιρείας υπηρεσιών κυβερνοασφαλείας CrowdStrike. «Τώρα έχουν σκεφθεί διάφορα σενάρια».

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η Ρωσία και άλλες χώρες, αλλά και εγκληματίες χάκερ, θα προσπαθήσουν να εμπλακούν στις εκλογές. Ιδιαίτερα προκλητικοί είναι οι Ιρανοί χάκερ, έχοντας επιτεθεί στη βάση δεδομένων εγγραφής ψηφοφόρων μιας πολιτείας.

Λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανήκουν σε μέλη του Δημοκρατικού κόμματος σε Καλιφόρνια και Ιντιάνα, καθώς και τα e-mails ινστιτούτων οικονομικών μελετών σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, έγιναν πρόσφατα στόχος Ρώσων χάκερ.

Πρόκειται για τους ίδιους χάκερ που είχαν κατηγορηθεί για ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016, όπως αναφέρει το Reuters σε αποκλειστικό του δημοσίευμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή