Το προφίλ του δράστη που σκοτώθηκε στη Βιέννη – Ήθελε να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος

Το προφίλ του δράστη που σκοτώθηκε στη Βιέννη – Ήθελε να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο άτομα συνελήφθησαν στην πόλη του Σέιντ Πόλτεν καθώς φέρονται να συνδέονται με τις αιματηρές επιθέσεις στο κέντρο της Βιέννης, σύμφωνα με το πρακτορείο APA.

Σημειώνεται ότι κατά τις επιθέσεις, ένοπλοι σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισαν πολλούς άλλους, διαπράχθηκαν από τουλάχιστον έναν «ισλαμιστή τρομοκράτη», δήλωσε σήμερα Τρίτη ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ. 

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, πρόκειται «ξεκάθαρα για ισλαμιστική τρομοκρατία». 

«Θα υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία μας, θα κυνηγήσουμε τους δράστες και αυτούς που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις», πρόσθεσε.

«Οι σκέψεις μας και η συμπόνια μας είναι με τα θύματα, τους τραυματίες και τις οικογένειές τους σ’ αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες για τη δημοκρατία της Αυστρίας», δήλωσε ο Κουρτς πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Νέχαμερ επανέλαβε την έκκλησή του προς τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι τους, λέγοντας ότι ένας δράστης, που ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά, τα οποία αποδείχθηκε ότι ήταν ψεύτικα, ήταν φίλα προσκείμενος στο ISIS. 

«Χθες το απόγευμα βιώσαμε μια επίθεση από τουλάχιστον έναν ισλαμιστή τρομοκράτη», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι η επίθεση ήταν μια απόπειρα αποδυνάμωσης και διάσπασης της δημοκρατικής κοινωνίας της Αυστρίας.

Τέσσερις πολίτες νεκροί

Χθες, οι νεκροί ανέρχονταν σε τρεις, ωστόσο το πρωί της Τρίτης έγινε γνωστό ότι ένα ακόμη άτομο υπέκυψε στα τραύματά του. 

Σημειώνεται ότι οι δράστες άνοιξαν πυρ με όπλα σε έξι τοποθεσίες στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας αρχίζοντας έξω από τον δρόμο όπου στεγάζεται η κεντρική συναγωγή της Αυστρίας.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πυροβολισμούς εναντίον πολιτών που κάθονταν σε μπαρ το τελευταίο βράδυ πριν από την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω της COVID-19.

Το προφίλ του δράστη που σκοτώθηκε στη Βιέννη – Ήθελε να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος-1

Ο δράστης έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας. Πρόκειται για έναν 20χρονο άνδρα που είχε καταδικασθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ.

«Ήταν πολίτης της Αυστρίας και της Βόρειας Μακεδονίας», πρόσθεσε μιλώντας στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

Μάλιστα είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 22 μηνών τον Απρίλιο 2019 αφού αποπειράθηκε να ταξιδέψει στην Συρία για να ενταχθεί στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αυστριακή κυβέρνηση.

Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2019 αποφυλακίσθηκε πρόωρα λόγω του νεαρού της ηλικίας του.

Η αστυνομία πάντως δεν τον θεωρούσε ικανό να σχεδιάσει μια επίθεση. 

Στο μεταξύ, η αυστριακή κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μετά την τρομοκρατική επίθεση.

Το προφίλ του δράστη που σκοτώθηκε στη Βιέννη – Ήθελε να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος-2

Σε κρίσιμη κατάσταση επτά τραυματίες

Επτά από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου APΑ, το οποίο επικαλείται μια εκπρόσωπο της Ένωσης Υγείας.

Όπως γνωστοποίησε ο Κούρτς, 14 συνολικά τραυματίες από την επίθεση νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. 

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ένωσης Υγείας, νοσηλεύονται κυρίως για τραύματα από πυροβολισμούς καθώς και για κοψίματα. Οι δέκα ασθενείς που είναι πιο ελαφρά τραυματισμένοι βρίσκονται σε σοκ, πρόσθεσε. 

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια καταδίκη της επίθεσης στη Βιέννη

Το προφίλ του δράστη που σκοτώθηκε στη Βιέννη – Ήθελε να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος-3

«Επαγγελματίες οι βαριά οπλισμένοι δράστες»

Βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου δείχνει έναν άνδρα να πυροβολεί εν ψυχρώ περαστικό.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παρακάτω βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Κουρτς χαρακτήρισε «επαγγελματίες» τους βαριά οπλισμένους δράστες.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή ZiB Spezial, ο αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως η επίθεση ήταν αναμφίβολα τρομοκρατική ενέργεια, ωστόσο συμπλήρωσε ότι τα κίνητρα των δραστών δεν είναι σαφή. Κατά τον επικεφαλής της κυβέρνησης, δεν είναι ακόμα σαφές εάν η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί μέσα στην ημέρα.

Το προφίλ του δράστη που σκοτώθηκε στη Βιέννη – Ήθελε να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος-4

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε δύσκολες στιγμές για τη δημοκρατία μας», είπε νωρίτερα χθες βράδυ ο Κουρτς, ευχαριστώντας τα στελέχη της αστυνομίας και των πρώτων βοηθειών «που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για την ασφάλειά μας, ειδικά σήμερα».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε οι ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν τη φρούρηση κτιρίων στη Βιέννη, την ευθύνη για την οποία έχουν κανονικά οι δυνάμεις ασφαλείας, ώστε η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των τρομοκρατών.

Πηγή: ΑΠΕ, DPA, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή