Η Γαλλία απαγορεύει τους Γκρίζους Λύκους

Η Γαλλία απαγορεύει τους Γκρίζους Λύκους

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Η Γαλλία θα απαγορεύσει αύριο την ακροδεξιά τουρκική οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ζεράλντ Νταρμανέν. Την Κυριακή η οργάνωση βεβήλωσε και υπέγραψε (στα γαλλικά) με κίτρινο σπρέι και τα αρχικά του Ταγίπ Ερντογάν (RTE) το μνημείο της αρμενικής γενοκτονίας και το Κέντρο Εθνικής στην Ντεσίν της Γαλλίας. H επίθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της σύγκρουσης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με την Αγκυρα και τον Ερντογάν, ο οποίος είχε αμφισβητήσει την ψυχική του υγεία επειδή υπεραμύνθηκε της ελευθερίας έκφρασης και της αναπαραγωγής των γελοιογραφιών του Μωάμεθ. 

Στο μεταξύ, δώδεκα εκατομμύρια μαθητές επέστρεψαν χθες στα σχολεία τους στη Γαλλία για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του Γάλλου καθηγητή Ιστορίας Σαμουέλ Πατί από έναν ισλαμιστή, επειδή ο πρώτος είχε δείξει στους μαθητές του σατιρικά σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ σε ένα μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης. Στη μνήμη του Πατί τα σχολεία τήρησαν στις 11 π.μ. τοπική ώρα ενός λεπτού σιγή και οι καθηγητές υπενθύμισαν στους μαθητές τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους σε  μια «ελεύθερη δημοκρατία». Ο Πατί δολοφονήθηκε σε ένα μεσοαστικό προάστιο του Παρισιού την παραμονή των σχολικών διακοπών δύο εβδομάδων, γεγονός το οποίο ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε επίθεση στις γαλλικές αξίες και στην ίδια τη δημοκρατία. Η Γαλλία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού ασφαλείας έπειτα και από τις επιθέσεις που ακολούθησαν, ανάμεσά τους σε μια εκκλησία στη Νίκαια και έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες για να προστατεύσει τους χώρους λατρείας και τα σχολεία. 

Την ώρα κατά την οποία η Γαλλία προσπαθεί ακόμη να συνέλθει από τα βίαια επεισόδια κατά χριστιανικών στόχων από φανατικούς ισλαμιστές, το τελευταίο συμβάν, η επίθεση εναντίον ορθόδοξου ιερέα στη Λυών φαίνεται πως είναι τελικά άσχετη με το κλίμα τρομοκρατίας στη χώρα και σχετίζεται με ενδοεκκλησιαστική διένεξη. Χθες, οι Αρχές πραγματοποίησαν επιδρομή σε σπίτι ενορίτη, ο οποίος εντοπίστηκε σε βίντεο να συμμετέχει σε συμπλοκή με το θύμα. Ο Ζαν-Μισέλ Ντιμοϊλά είπε πως η αστυνομία συγκέντρωσε έγγραφα στο σπίτι του και τον προσήγαγε για ανάκριση, χωρίς να θεωρείται ύποπτος, αφού στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Ο ιερέας Νικόλαος Κακαβελάκης εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή