Τι βρήκε η Σλοβακία όταν υπέβαλε σε τεστ κορωνοϊού όλο τον πληθυσμό της

Τι βρήκε η Σλοβακία όταν υπέβαλε σε τεστ κορωνοϊού όλο τον πληθυσμό της

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να υποβάλει σε τεστ για τον κορωνοϊό περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή τα δύο τρίτα του συνολικού πληθυσμού της, μέσα σε μόλις δύο ημέρες κατάφερε η Σλοβακία, στην πρώτη προσπάθεια τόσο μαζικών τεστ που πραγματοποιείται στην Ευρώπη. 

Η Σλοβακία αποφάσισε να υποβάλει σε τεστ όλους τους κατοίκους άνω των 10 ετών, όταν είδε τα κρούσματα του κορωνοϊού να αυξάνονται, μέσα στον Οκτώβριο. Η επιχείρηση, που ονομάστηκε «Κοινή Ευθύνη», ξεκίνησε πιλοτικά στις 23 Οκτωβρίου σε δύο περιοχές που είχαν και τα περισσότερα κρούσματα, με αποτέλεσμα 141.000 άτομα (το 91% από εκείνους που πληρούσαν τα κριτήρια του προγράμματος) να υποβληθούν σε τεστ σε διάστημα τριών ημερών. 

Για την υπόλοιπη χώρα, τα τεστ πραγματοποιήθηκαν το περασμένο σαββατοκύριακο, με την κυβέρνηση να ενθαρρύνει όλους τους πολίτες άνω των 10 ετών να συμμετάσχουν. Τα άτομα άνω των 65 ετών που δεν βγαίνουν συχνά από το σπίτι τους, άτομα με αναπηρίες, καρκινοπαθείς και ασθενείς με ανοσοκαταστολή μπορούσαν να εξαιρεθούν.

Στο πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκαν τα λεγόμενα rapid tests, τα οποία δίνουν αποτέλεσμα μέσα σε μερικά λεπτά, αλλά δεν είναι εξίσου αξιόπιστα με τα μοριακά. Για την υλοποίησή του δούλεψαν 40.463 άτομα, μεταξύ των οποίων 14.500 υγειονομικοί και 6.319 στρατιώτες, σε 5.000 σημεία ανά τη χώρα. 

Η συμμετοχή των κατοίκων ήταν εθελοντική, όμως όσοι δεν έχουν υποβληθεί σε τεστ είναι αναγκασμένοι να συμμορφώνονται με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους παρά μόνο για συγκεκριμένες δραστηριότητες. Αντίθετα, όσοι βγήκαν αρνητικοί δεν είναι αναγκασμένοι να ακολουθούν τα μέτρα, εφόσον έχουν μαζί τους το επίσημο έγγραφο για να το αποδείξουν. 

Τελικά, 38.459 άτομα ή λίγο πάνω από το 1% όσων υποβλήθηκαν στο τεστ βγήκαν θετικοί. Αυτοί θα πρέπει να απομονωθούν, είτε στο σπίτι τους ή σε ένα από τα ξενοδοχεία που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για την καραντίνα. 

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει και δεύτερο γύρο από τεστ αργότερα μέσα στο μήνα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή