Τραμπ: Οι Αμερικανοί δικαιούνται να μάθουν τον νικητή την ημέρα των εκλογών

Τραμπ: Οι Αμερικανοί δικαιούνται να μάθουν τον νικητή την ημέρα των εκλογών

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αμερικάνοι «δικαιούνται να μάθουν τον νικητή» την ημέρα των εκλογών, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα κεντρικά της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, στα περίχωρα της Ουάσιγκτον.

«Έχουμε το δικαίωμα να μάθουμε τον νικητή την 3η Νοεμβρίου», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, που συνεχίζει με αυτό τον τρόπο να εκπέμπει κλίμα δυνητικής αμφισβήτησης της εκλογικής διαδικασίας, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Η μεγάλη συμμετοχή των Αμερικανών ψηφοφόρων στην επιστολική ψήφο θα μπορούσε να καθυστερήσει την καταμέτρηση των ψήφων κι επομένως την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιες πολιτείες, όπως η Αριζόνα και η Φλόριντα, επιτρέπεται η προετοιμασία των επιστολικών ψήφων (δηλαδή το άνοιγμά τους για έλεγχο υπογραφών και άλλες διαδικασίες), ενώ σε άλλες, όπως το Μίσιγκαν και η Πενσιλβάνια, απαγορεύεται κάθε παρόμοια διαδικασία πριν το κλείσιμό της κάλπης.  

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης (7 το πρωί, ώρα Ελλάδος) ο πλανήτης θα γνωρίζει το όνομα του νικητή των εκλογών. Εάν το αποτέλεσμα αποδειχθεί αμφίρροπο, τότε ο νικητής ίσως να μην βγει παρά την Τετάρτη, ενώ εάν τα πράγματα είναι εντελώς οριακά, τότε η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων και οι αγωγές στις κρίσιμες Πολιτείες ενδεχομένως να απαιτήσουν μέρες ή ακόμα και εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή