Μάχη στήθος με στήθος Τραμπ και Μπάιντεν

Μάχη στήθος με στήθος Τραμπ και Μπάιντεν

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβάδισμα στους εκλέκτορες καταγράφει ο Τζο Μπάιντεν έναντι του αντιπάλου του και ενοίκου του Λευκού Οίκου. Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο για την επανεκλογή του κερδίζοντας την πολιτεία της Φλόριντα, με τους 29 της εκλέκτορες, ενώ εμφανιζόταν ως φαβορί και στην επίσης διαφιλονικούμενη Τζόρτζια. Με αυτά τα δεδομένα, το αποτέλεσμα της ιστορικής αναμέτρησης ήταν πιθανό να κριθεί στις βιομηχανικές πολιτείες των Μεγάλων Λιμνών (Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν), παραδοσιακά προπύργια των Δημοκρατικών, τα οποία ο Τραμπ είχε καταφέρει να αλώσει το 2016, απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον. 

Πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ εκτιμούσαν ότι η αποσαφήνιση της εικόνας θα μπορούσε να χρειαστεί κάμποσες ημέρες δεδομένου ότι η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, που μπορεί να κρίνουν το αποτέλεσμα, θα καθυστερήσει σε αρκετές, κρίσιμες πολιτείες. Το ενδεχόμενο σωρείας δικαστικών προσφυγών και από τα δύο στρατόπεδα πρόβαλε ισχυρότατο.

Η χθεσινή αναμέτρηση ήταν από πολλές απόψεις ιστορική. Αψηφώντας τον κορωνοϊό που θερίζει, αυτή την εποχή, περίπου 1.000 ομοεθνείς τους σε ημερήσια βάση, εκατομμύρια Αμερικανών στήθηκαν στις ουρές των εκλογικών τμημάτων για να γράψουν το τελευταίο κεφάλαιο της πιο τεταμένης προεκλογικής αναμέτρησης των τελευταίων δεκαετιών. Η λαϊκή ετυμηγορία θα καθορίσει ποιος από τους δύο θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη χειρότερη πανδημία εδώ και έναν αιώνα, την πιο σκληρή οικονομική κρίση από το 1929 και το σφοδρότερο κύμα φυλετικών ταραχών από τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, το 1968. 

Προτού καν ανοίξουν οι κάλπες την επίσημη ημερομηνία των εκλογών, περίπου 102 εκατ. Αμερικανοί είχαν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα, οι περισσότεροι μέσω επιστολικής ψήφου και αρκετοί άλλοι με τη φυσική τους παρουσία στα εκλογικά τμήματα. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχούσε στα τρία τέταρτα του συνολικού αριθμού των ψηφισάντων το 2016, με αποτέλεσμα πολλοί να πιθανολογούν ιστορικό ρεκόρ της συμμετοχής στις εκλογές.    

Οι φετινές εκλογές πήραν χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά του Ντόναλντ Τραμπ, ενός άκρως διχαστικού πολιτικού, που εμπνέει ισχυρότατα συναισθήματα σε οπαδούς και αντιπάλους. Με το εξοντωτικό φινάλε της προεκλογικής του εκστρατείας, που τον έφερε να μιλάει σε 17 συγκεντρώσεις μέσα σε ένα τριήμερο, ο Τραμπ πάσχιζε να διαψεύσει για δεύτερη φορά τις δημοσκοπήσεις, ώστε να μη γίνει ο πρώτος πρόεδρος που αποτυγχάνει να εξασφαλίσει και δεύτερη προεδρική θητεία, ύστερα από την ήττα του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου από τον Μπιλ Κλίντον, το 1992.

Ο Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε τη χθεσινή του ημέρα επισκεπτόμενος, μαζί με τη σύζυγό του Τζιλ, εκκλησία στον τόπο κατοικίας του, το Γουίλμιγκτον του Ντέλαγουερ. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τη γενέτειρά του, την πόλη Σκράντον στη βιομηχανική πολιτεία της Πενσιλβάνια, μία από τις πιο κρίσιμες από τις διαφιλονικούμενες πολιτείες, που μπορεί να κρίνουν την έκβαση της αναμέτρησης. Μιλώντας με δημοσιογράφους, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να αποκαταστήσει «την αξιοπρέπεια και την τιμή της προεδρίας αυτής της χώρας». Την αισιοδοξία του για το εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Αρλιγκτον της Βιρτζίνια, όπου επισκέφθηκε το αρχηγείο της προεκλογικής εκστρατείας του. «Η νίκη είναι εύκολη, ενώ η ήττα είναι πάντα δύσκολη, ειδικά για μένα», δήλωσε ο Τραμπ.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων, που θα άρχιζαν να ανακοινώνονται τμηματικά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), επιχειρήσεις οχυρώνονταν με σανίδες και μίσθωναν εταιρείες σεκιούριτι, από το Ντένβερ μέχρι τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, όπου είχε τοποθετηθεί νέος φράκτης γύρω από τον Λευκό Οίκο, εν μέσω διάχυτων φόβων για επεισόδια. Σε αρκετές πολιτείες, οι κυβερνήτες είχαν θέσει σε επιφυλακή μονάδες της Εθνοφρουράς. Αίσθηση προκάλεσε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Axios, σύμφωνα με το οποίο ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατηγός Μαρκ Μίλι, διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο εμπιστευτική (off-the-record) τηλεδιάσκεψη με ανώτατους αξιωματικούς και στελέχη μέσων ενημέρωσης για να διαψεύσει φήμες περί πιθανής ανάμειξης του στρατού σε περίπτωση αμφισβήτησης του αποτελέσματος. Ο Τζο Μπάιντεν είχε πρόσφατα εκφράσει την «απόλυτη βεβαιότητα» ότι ο στρατός «θα βγάλει τον Τραμπ από τον Λευκό Οίκο» αν ο πρόεδρος αρνηθεί να παραδώσει ομαλά την εξουσία.

Δυσφορία

Μιλώντας στη Βόρεια Καρολίνα, τη Δευτέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη δυσφορία του για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να επιτρέψει την καταμέτρηση επιστολικών ψήφων στην Πενσιλβάνια και σε άλλες πολιτείες και μετά τη χθεσινή ημέρα, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε (εκλογική) «απάτη» εις βάρος του. Χθες το πρωί, πάντως, στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο Fox News, υιοθέτησε πιο μετρημένους τόνους. Ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να αυτοανακηρυχθεί νικητής παρά μόνο «όταν έρθει η νίκη, αν έρθει η νίκη». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή