ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Ευρώπη: «Ασφυξία» στα υγειονομικά συστήματα

Η Ιταλία κατέγραψε χθες τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων θανάτων λόγω COVID-19 από τις 6 Μαΐου, καθώς 353 άτομα κατέληξαν εντός 24 ωρών (φωτ. A.P.).

Σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς καμία ένδειξη ύφεσης, βρίσκεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας, δοκιμάζοντας τα υγειονομικά συστήματα σε όλη την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή καταγράφεται σημαντική έξαρση των λοιμώξεων και στις ΗΠΑ.

Ο Γενς Σπαν επισήμανε χθες ότι βρισκόμαστε σε μία αποφασιστική φάση της πανδημίας και τόνισε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας τόνισε ότι ο Νοέμβριος θα είναι δύσκολος μήνας και προσέθεσε ότι καταγράφεται σημαντική αύξηση των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση. Ο Γερμανός αξιωματούχος, είπε, εξάλλου, ότι εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανοί έχουν τεθεί σε καραντίνα, είτε επειδή προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό είτε επειδή ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. 

Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται και το υγειονομικό σύστημα του Βελγίου, όπου καθημερινά διαγιγνώσκονται χιλιάδες νέα κρούσματα. Οι Βρυξέλλες αναγκάστηκαν να οργανώσουν την αεροδιακομιδή ασθενών, πολλοί από τους οποίους είναι διασωληνωμένοι, στα νοσοκομεία της Γερμανίας, καθώς δεν διαθέτουν τα βελγικά νοσοκομεία άλλες δυνατότητες νοσηλείας. Σε παρόμοιο αδιέξοδο βρίσκεται και η Πολωνία, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάστηκε σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Η Βαρσοβία ανακοίνωσε ότι θα κινητοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να εντοπιστούν νοσοκομεία που ακόμα διαθέτουν δυνατότητα περίθαλψης ασθενών με COVID-19.

Η Ιταλία κατέγραψε χθες τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων θανάτων COVID-19 από τις 6 Μαΐου, καθώς 353 άτομα κατέληξαν εντός 24 ωρών. Στον αγώνα για τον περιορισμό της πανδημίας ρίχνεται και η αστυνομία στη Βουλγαρία όπου η κυβέρνηση αποφάσισε να αναθέσει στην αστυνομία τη μεταφορά των ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία γιατί τα ασθενοφόρα δεν επαρκούν πλέον.

Απογοήτευση και ανησυχία προκαλεί στη Γαλλία η μη συμμόρφωση των πολιτών με τα περιοριστικά μέτρα. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ, «είναι αβάσταχτο για όσους πειθαρχούν στους περιορισμούς να παρακολουθούν άλλους Γάλλους να τους παραβιάζουν. Επικρατεί μία μοιρολατρική διάθεση, του τύπου “Αν είναι να έρθει, θε να έρθει”. Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα». Ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, δήλωσε χθες ότι ένας κάτοικος της γαλλικής πρωτεύουσας προσβάλλεται από κορωνοϊό κάθε 30 δευτερόλεπτα και κάθε 15 λεπτά ένας Παριζιάνος εισάγεται σε νοσοκομείο. Οι Αρχές ήδη μελετούν το ενδεχόμενο της εκ νέου επιβολής νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο Παρίσι και την ευρύτερη περιοχή. Αλλωστε, πολλοί Παριζιάνοι διαμαρτύρονται ότι οι γείτονές τους διοργανώνουν πάρτι μέχρι πρωίας. 

Στη Δανία το κοινοβούλιο αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία του εξαιτίας πληθώρας κρουσμάτων μεταξύ των βουλευτών, τη στιγμή κατά την οποία τουλάχιστον έξι υπουργοί βρίσκονται σε καραντίνα.

Ενθαρρυντικά νέα έρχονται από την επιστημονική έρευνα. Βρετανική μελέτη μικρής κλίμακας διαπίστωσε ότι η «κυτταρική ανοσία» στον κορωνοϊό διατηρείται επί έξι μήνες, ακόμα και σε όσους είχαν ήπια συμπτώματα ή ήταν ασυμπτωματικοί.