Ο διχασμός, ο μεγάλος νικητής των αμερικανικών εκλογών

Ο διχασμός, ο μεγάλος νικητής των αμερικανικών εκλογών

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διχασμός των Αμερικανών είναι ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, όπως σπεύδουν να υπερτονίσουν πολλά διεθνή και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, εν μέσω του διαφαινόμενου εκλογικού θρίλερ.

Άλλωστε, οι αντιθέσεις μεταξύ των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς σε μια σειρά ζητημάτων, όπως η οικονομία, η δημόσια υγεία και η δικαιοσύνη.

Κατά τη διάρκεια της 4ετούς θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο, αποτελεί κοινός τόπος ότι τα πράγματα άλλαξαν. Οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών εκτιμούν ότι η αλλαγή ήταν προς το καλύτερο, οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών προς το χειρότερο.

Κι αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι τα πράγματα που ενώνουν τους ψηφοφόρους των δύο «στρατοπέδων» φαίνεται ότι ελαχιστοποιούνται ολοένα και περισσότερο, με την οξύτητα και τον ακραίο λόγο να προσλαμβάνει μορφή χιονοστιβάδας στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.

Από τον κορωνοϊό έως τον ρατσισμό

Με τα κρούσματα κορωνοϊού να ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες σε ημερήσια βάση και τους θανάτους να υπερβαίνουν τις 232.000, η πανδημία αποτελεί ένα θέμα έντονου διχασμού στην αμερικανική κοινή γνωμή.

Ενώ οι ψηφοφόροι του Τζο Μπάιντεν θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει στον περιορισμό της διασποράς του ιού, ακόμη κι αν αυτό λειτουργήσει εις βάρος της οικονομίας, οι ψηφοφόροι του Τραμπ προτιμούν τη διασφάλιση μιας βιώσιμης ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα, οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε καλή μοίρα, με τις οικονομικές συνθήκες να είναι εξαιρετικές ή τουλάχιστον καλές. Αντίθετα, το 80% των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών δεν συμμερίζεται αυτή την απόψη, θεωρώντας ότι οι οικονομικές επιδόσεις είναι φτωχές.

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση και στο μέτωπο των διακρίσεων, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Μπάιντεν να χαρακτηρίζουν τον ρατσισμό ως σοβαρό πρόβλημα της αμερικανικής οικονομίας. Στον αντίποδα, λιγότερο από το 50% των ψηφοφόρων του Τραμπ θεωρεί τον ρατσισμό ως σοβαρό πρόβλημα.

Τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της ψήφου

Στο πλαίσιο αυτό, καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο Τραμπ διατηρεί το προβάδισμα του 2016 ανάμεσα στους λευκούς ψηφόρους, οι οποίοι σε ποσοστό 60% φαίνεται ότι προτίμησαν εκ νέου την ψήφο στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Την ίδια ώρα, η προεκλογική εκστρατεία του νυν προέδρου σημειώνει κέρδη και ανάμεσα στους Κουβανούς της πολυπληθούς Φλόριντας, κάτι το οποίο αντανακλά την σκληρή στάση του Τραμπ έναντι των κυβερνήσεων σε Κούβα και Βενεζουέλα.

Όλες οι εξελίξεις στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή