Αμερικανικές εκλογές: Τι χρειάζονται Τραμπ και Μπάιντεν για τη νίκη

Αμερικανικές εκλογές: Τι χρειάζονται Τραμπ και Μπάιντεν για τη νίκη

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαραθώνιο αναμένεται το θρίλερ των αμερικανικών εκλογών, με πέντε πολιτείες να θεωρούνται σε αυτό το στάδιο κρίσιμες για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος: Αριζόνα, Τζόρτζια, Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν.

Η Αριζόνα (11 εκλέκτορες) φαίνεται να τείνει προς τον Τζο Μπάιντεν. Εφόσον επικρατήσει εκεί ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, θα πρέπει να κερδίσει δύο από τις πολιτείες του Ουισκόνσιν (10 εκλέκτορες), του Μίσιγκαν (16 εκλέκτορες) και της Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες) για να εξασφαλίσει τη νίκη, σύμφωνα με το BBC.

Ο Μπάιντεν έχει οριακό προβάδισμα στο Ουισκόνσιν και υπολείπεται στις άλλες δύο πολιτείες, ωστόσο είναι μεγάλος ο αριθμός των ψήφων που μένει να καταμετρηθούν.

Στην Πενσιλβάνια, πρέπει να καταμετρηθούν περίπου 1,4 εκατ. επιστολικές ψήφοι, ενώ δεν έχει ενσωματωθεί μεγάλο μέρος των ψήφων στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν και το Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν.

Στο μεταξύ, η πολιτεία της Τζόρτζια (16 εκλέκτορες) θεωρείται μπαλαντέρ, με τη διαφορά των δύο υποψηφίων να μην υπερβαίνει τις 40.000 ψήφους (προβάδισμα Τραμπ) και ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση.

Όσο για τον Τραμπ, χρειάζεται να διατηρήσει το προβάδισμα στις παραπάνω πολιτείες.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τους New York Times -βάσει των δεδομένων μέχρι τώρα, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ποιος θα επικρατήσει στις παραπάνω πολιτείες- ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να έχει εξασφαλίσει 227 εκλέκτορες από τους 270 που απαιτούνται, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ 213.

Στο βάθος Ανώτατο Δικαστήριο

Στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε αισιόδοξος και ανέφερε πως «βρισκόμαστε σε τροχιά νίκης», με τον Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του να δηλώνει πως «ειλικρινά, κερδίσαμε» και να εξαπολύει κατηγορίες περί «απάτης», προαναγγέλλοντας προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο για τις επιστολικές ψήφους.

To Twitter έβαλε επισήμανση στην ανάρτηση Τραμπ περί προσπάθειας κλοπής στις εκλογές. «Ένα μέρος ή το σύνολο του περιεχομένου που κοινοποιείται σε αυτό το Tweet είναι αμφισβητούμενο και μπορεί να είναι παραπλανητικό σε εκλογές ή άλλη πολιτική διαδικασία» ανέφερε η πλατφόρμα στην επισήμανσή της για το μήνυμα του κ. Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή