Άμεση Ανάλυση: Οι Αμερικανοί άφησαν στην άκρη τον κορωνοϊό για να ψηφίσουν

Άμεση Ανάλυση: Οι Αμερικανοί άφησαν στην άκρη τον κορωνοϊό για να ψηφίσουν

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκλογική κούρσα παραμένει τυλιγμένη στην αβεβαιότητα, καθώς ο Τζο Μπάιντεν απέτυχε να κατακτήσει πρόωρα προβάδισμα που θα τον έκανε ισχυρό φαβορί στη διαδικασία και ο Ντόναλντ Τραμπ πέτυχε νίκες σε ορισμένες πολιτείες του νότου, όπου οι Δημοκρατικοί ήλπιζαν να κερδίσουν.

Ο Τραμπ έθαψε τις ελπίδες των Δημοκρατικών να πάρουν τόσο τη Φλόριντα όσο και το Οχάιο, δύο κρίσιμες πολιτείες που είχαν γείρει προς τα δεξιά τα τελευταία χρόνια, και που ο Τραμπ είχε κερδίσει το 2016. Επίσης, επικράτησε του Μπάιντεν στην Αϊόβα, μια μικρότερη πολιτεία όπου ο Δημοκρατικός υποψήφιος έκανε μια ύστατη προσπάθεια για να πάρει τις ψήφους των έξι εκλεκτόρων.

Ο Τραμπ δεν είχε ξεκάθαρο πλεονέκτημα, αλλά η παρατεταμένη αναποφασιστικότητα ήταν, τουλάχιστον στην αρχή, κάτι σαν νίκη για τον πρόεδρο, ο οποίος κινδύνευε να μείνει πίσω εάν μία από τις μεγάλες, ιστορικά Ρεπουμπλικανικές πολιτείες στα Νοτιοανατολικά, είχε περάσει στον Μπάιντεν. Αυτό αποτελεί ακόμη μια πιθανότητα στη Βόρεια Καρολίνα ή τη Τζόρτζια, όπου το αποτέλεσμα δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Η καταμέτρηση των ψήφων κινήθηκε σχετικά αργά σε ορισμένες πολιτείες, λόγω της προσέλευσης, των ψήφων που δεν έφτασαν έγκαιρα μέσω του ταχυδρομείου και άλλων διάσπαρτων προβλημάτων.

Η εκλογική κούρσα εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο αξιοσημείωτους αγώνες στην ιστορία των ΗΠΑ, καθώς οι Αμερικανοί ξεπέρασαν τους φόβους τους για τον κορωνοϊό, τις παρατεταμένες ουρές στις κάλπες και τις ανησυχητικές προκλήσεις ενός μετασχηματισμένου συστήματος ψηφοφορίας για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, με τη μοίρα της ταραχώδους κυριαρχίας του Τραμπ στον Λευκό Οίκο να επικρέμεται.

Η προσέλευση αναμένεται να σπάσει εύκολα το ρεκόρ των 139 εκατομμυρίων ψήφων από το 2016 και το ποσοστό των Αμερικανών που ψήφισαν μπορεί να είναι το υψηλότερο σε περισσότερο από έναν αιώνα. Πάνω από 100 εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ είχαν ψηφίσει πριν από την έναρξη των εκλογών.

Στο μεταξύ, για όλη την ανησυχία σχετικά με μια πιθανή διακοπή των διαδικασιών ψηφοφορίας πριν από την ημέρα των εκλογών, τελικά δεν υπήρχαν σημαντικές αναφορές για τεχνικά σφάλματα ή χάος στις εκλογές, ούτε υπήρχαν ενδείξεις σημαντικών πολιτικών αναταραχών.

Με τη συνδρομή των New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή