Εκλογές ΗΠΑ 2020: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θρίλερ των αμερικανικών εκλογών καλά κρατεί, με τη διαδικασία να εξελίσσεται σε «πόλεμο» μεταξύ των δύο υποψηφίων για την προεδρία που μιλούν για νίκη. Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι θα καταφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει η καταμέτρηση. «Είμαστε σε τροχιά νίκης», ανέφερε από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν.

  • Η ροή των αποτελεσμάτων μέχρι στιγμής διατηρεί ανοιχτή την τελική έκβαση, στο πλαίσιο μιας αμφίρροπης αναμέτρησης, καθώς σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έχει το προβάδισμα στους εκλέκτορες, ωστόσο απομένουν πολιτείες – κλειδιά που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα.
  • Μέχρι στιγμής ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 238 εκλέκτορες (με την ενσωμάτωση της Αριζόνας και του Μέιν) και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος συγκεντρώνει 220 εκλέκτορες (ο νικητής χρειάζεται 270).
  • Οι πολιτείες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις είναι το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν, η Πενσυλβανία και η Τζόρτζια. Ειδικά για την Πενσυλβάνια, στην οποία αναφέρθηκαν ονομαστικά και οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι στις ομιλίες τους, ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει αισιόδοξος για το αποτέλεσμα εκεί και ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίζεται ότι την έχει ήδη κερδίσει. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας απομένουν πάνω από ένα εκατ. επιστολικές ψήφοι οι οποίες δεν έχουν καταμετρηθεί.
  • Την ίδια ώρα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η εκλογική αναμέτρηση να μην τελειώσει με την έκδοση του αποτελέσματος, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για τις επιστολικές ψήφους, κάνοντας λόγο για απάτη σε βάρος του αμερικανικού λαού.
  • Από την πλευρά του το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι διαθέτει νομικές ομάδες που βρίσκονται σε ετοιμότητα, εφόσον ο Τραμπ προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για τις επιστολικές ψήφους.
  • Όπως όλα δείχνουν, δεν επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων πριν από την ψηφοφορία, οι οποίες μάλλον «έβλεπαν» καθαρή νίκη Μπάιντεν. 
  • Με βάση αυτά τα στοιχεία οι διεθνείς αγορές εμφανίζονται διχασμένες μπροστά στην κάλπη. Την ώρα που στην αμερικανική αγορά τα futures του Nasdaq επιδίδονται σε ράλι (+3,5%) και των άλλων δεικτών ακολουθούν με άνοδο μεγαλύτερη του 1%, εκείνα των ευρωπαϊκών μετοχών διολισθαίνουν σε αρνητικό έδαφος. Η εικόνα αυτή αντανακλά και τις πολύ διαφορετικές προσδοκίες των επενδυτών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Live όλες οι εξελίξεις από το kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή