Τραυματισμένη Δημοκρατία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί φοβόταν την σημερινή εξέλιξη σαν το χειρότερο σενάριο για την Αμερικανική Δημοκρατία. Όχι πως αυτή έχει αδιέξοδα, αλλά διότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι απρόβλεπτος και αδίστακτος όταν παίζει με τους θεσμούς. Κι αυτό επανέλαβε σήμερα προαναγγέλλοντας την νίκη του, πριν καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι στις κρίσιμες Πολιτείες.

Δεν ήταν έκπληξη. Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς το πρόβλεψε με ανατριχιαστική ακρίβεια. Μιλώντας προ δεκαημέρου στο «The Tonight Show» του Jimmy Fallon εξέφρασε τον φόβο του με ένα ανατριχιαστικό για τον ίδιο σενάριο: «κατά τις 10 μ.μ το βράδυ των εκλογών ο Τραμπ εμφανίζεται να κερδίζει το Μίσιγκαν, την Πενσιλβάνια, το Γουισκόνσιν και βγαίνει στην τηλεόραση να πει “σας ευχαριστώ Αμερικανοί για την επανεκλογή μου. Όλα τέλειωσαν και καλημέρα σας…” Αλλά την επόμενη και την μεθεπόμενη μέρα όταν μετρώνται οι επιστολικές ψήφοι βγαίνει το αποτέλεσμα ότι ο Μπάιντεν κερδίζει αυτές τις Πολιτείες. Τότε ο Τραμπ θα ισχυριστεί “είδατε;” Σας το είπα ότι όλη η διαδικασία ήταν απάτη. Σας είπα ότι οι επιστολικές ψήφοι είναι βρόμικες. Δεν πρόκειται να φύγω από τον Λευκό Οίκο» (NBC 24.10.2020).

Όπως και να έχει το πράγμα, ακόμη κι αν ο εφιάλτης του Μπέρνι Σάντερς δεν επαληθευτεί μέχρι τέλους και δεν έχουμε για πρώτη φορά στην Αμερικανική ιστορία κατάληψη της Προεδρίας από καταψηφισθέντα Πρόεδρο, η ζημιά έχει γίνει. Για πρώτη φορά Πρόεδρος που βρίσκεται σε θέση, την οποία οι Αμερικανοί θεωρούν ιερή, αμφισβήτησε την εκλογική διαδικασία. Αυτό είναι πολύ άσχημα νέα για την επόμενη μέρα της Δημοκρατίας των ΗΠΑ. Αν εκλεγεί ο Μπάιντεν είναι πολύ πιθανόν να ξεσπάσουν ταραχές από τους οπλοφόρους υποστηρικτές του· υπάρχουν πολλοί παλαβοί και στην μεγαλύτερη Δημοκρατία της Δύσης. Ακόμη κι αν εκλεγεί ο ίδιος η αμφισβήτηση της εκλογικής διαδικασίας θα είναι στην τετραετή ατζέντα της υπερδύναμης. Η μόνη ειρηνική λύση θα ήταν η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, να φύγει η διαδικασία από τις Πολιτείες και να περάσει σε μια ομοσπονδιακή υπηρεσία. Όμως με τον Τραμπ Πρόεδρο οι Δημοκρατικοί ποτέ δεν θα συναινέσουν να πάρει στα χέρια του και την διαχείριση της κάλπης. Σε ένα τέτοιο πολωμένο κλίμα το χειρότερο θα είναι να μπει ζήτημα αλλαγής της εκλογικής νομοθεσίας.

Ο λαϊκισμός του Τραμπ είναι χειρότερος απ’ όλους που γνωρίσαμε στα ευνομούμενα κράτη. Τα τραύματα στην Αμερικανική Δημοκρατία συσσωρεύονται και γίνονται όλο πιο βαθιά κι αυτό είναι κακό νέο για τις Δημοκρατίες όλου του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή