Τουρκία: Τσουχτερό πρόστιμο στα social media

Τουρκία: Τσουχτερό πρόστιμο στα social media

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμο, ύψους 10 εκατ. λιρών(1,18 εκατ. δολάρια) επέβαλαν οι αρχές της Τουρκίας σε εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, Twitter και YouTube με την αιτιολογία της μη-συμμόρφωσης στο νέο νόμο που διέπει τα social media, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Ομέρ Φατίχ Σαγιάν.

Ο νέος νόμος, που εγκρίθηκε τον Ιούλιο, αναμένεται να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια όσων πολιτών στράφηκαν στις online πλατφόρμες, αφότου η κυβέρνηση της Άγκυρας ενίσχυσει την επιρροή της στα mainstream μέσα μαζικής ενημέρωσης. 

O νόμος επιτρέπει στις τουρκικές αρχές να απομακρύνουν περιεχόμενο από τις πλατφόρμες αντί να μπλοκάρουν την πρόσβαση, όπως έκαναν στο παρελθόν. Παράλληλα, ζητούν από τις πλατφόρμες social media να διορίζουν έναν εκπρόσωπο σε τοπικό επίπεδο που θα ανταποκρίνεται στις ενστάσεις των αρχών. 

«Οι ξένες επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Τουρκία και φθάνουν σε περισσότερους από ένα εκατ. χρήστες ημερησίως έχουν ενημερωθεί για τους κανονισμούς στους οποίους πρέπει να συμμορφωθούν», ανέφερε ο κ. Σαγιάν σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Με την εκπνοή της νομικής περιόδου, οι πάροχοι υπηρεσιών social media χωρίς εκπρόσωπο, και κυρίως τα Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube και TiTok, τους επιβλήθηκε πρόστιμο 10 εκατ. λιρών», διευκρίνισε. 

Σύμφωνα με τον Τούρκο υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών, το πρόστιμο αποτελεί ένα από τα πέντε βήματα που θα χρησιμοποιήσει η Άγκυρα για να τιμωρήσει τις πλατφόρμες, εάν αρνηθούν να συμμορφωθούν με το νόμο. ΤΑ επόμενα βήματα προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερο πρόστιμο 30 εκατ. λιρών, απαγόρευση στις διαφημίσεις και 50% μείωση ευρυζωνικότητας σε διάστημα πενταμήνου. Εάν οι επιχειρήσεις συμμορφωθούν, τότε θα αίρονται οι περιορισμοί και θα καταβάλλεται μέρος του προστίμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή