Εκλογές ΗΠΑ: Ψήφο – ψήφο η «μάχη» στη Γερουσία, τι συμβαίνει με τη Βουλή

Εκλογές ΗΠΑ: Ψήφο – ψήφο η «μάχη» στη Γερουσία, τι συμβαίνει με τη Βουλή

Ψήφο - ψήφο εξελίσσεται η «μάχη» μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για τον έλεγχο της Γερουσίας, ενός εκ των δύο νομοθετικών σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψήφο – ψήφο εξελίσσεται η «μάχη» μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για τον έλεγχο της Γερουσίας, ενός εκ των δύο νομοθετικών σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα δύο κόμματα εκλέγουν από 47 Γερουσιαστές και θέλουν μόλις τέσσερις ακόμη, προκειμένου να εξασφαλίσουν την αναγκαία πλειοψηφία. 

Ωστόσο, σύμφωνα με το αμερικανικό σύνταγμα, το κόμμα, το οποίο θα επικρατήσει στη μάχη του προεδρικού θώκου (σ.σ. Ντόναλντ Τραμπ ή Τζο Μπάιντεν), θα χρειαστεί αντί για τέσσερις, μόλις τρεις ακόμη έδρες. Έτσι, δεν αποκλείεται η κούρσα μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν να καθορίσει εν πολλοίς και τους συσχετισμούς στη Γερουσία.

Υπενθυμίζεται ότι στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018, οι Ρεπουμπλικανοί είχαν εκλέξει 53 από τις συνολικά 100 Γερουσιαστές της Ολομέλειας, ελέγχοντας την πλειοψηφία του κοινοβουλευτικού σώματος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, και ενώ το εκλογικό θρίλερ καλά κρατεί, το ακριβές αποτέλεσμα της κάλπης μπορεί να χρειαστεί αρκετές ώρες ακόμη ή και  ημέρες, καθώς η κατάσταση φαίνεται ότι είναι εντελώς οριακή.

Πιο ξεκάθαρη η εικόνα στη Βουλή

Ελαφρώς πιο ξεκάθαρη είναι η «εικόνα» στο έτερο νομοθετικό σώμα του Κογκρέσου, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Δημοκρατικοί φαίνεται να καταλαμβάνουν 188 έδρες έναντι 181 εδρών των Ρεπουμπλικανών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την πλειοψηφία της Βουλής απαιτείται η εκλογή 218 βουλευτών σε σύνολο 435. Μέχρι στιγμής δε, σε σύγκριση με τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018, οι Δημοκρατικοί χάνουν τέσσερις έδρες, τις οποίες κερδίζουν οι Ρεπουμπλικανοί. 

Ο έλεγχος της Βουλής θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τα δύο αμερικανικά κόμματα, καθώς μπορεί να καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την κυβερνητική και πολιτική ατζέντα, κάτι το οποίο διαφάνηκε και από την τρέχουσα θητεία της Νάνσυ Πελόζι (σ.σ. Δημοκρατικοί) στο αξίωμα της επικεφαλής του Σώματος.

Όλες οι εξελίξεις από το kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή