Ο υπόλοιπος κόσμος περιμένει με αγωνία το τελικό αποτέλεσμα

Ο υπόλοιπος κόσμος περιμένει με αγωνία το τελικό αποτέλεσμα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mία ημέρα μετά τη μαζική προσέλευση των Αμερικανών στις κάλπες και τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ να εξελίσσονται σε θρίλερ μακράς διαρκείας, ο υπόλοιπος κόσμος έχει στραμμένη την προσοχή του στην Αμερική, περιμένοντας με κομμένη την ανάσα την τελική «ετυμηγορία» της κάλπης. Η αβεβαιότητα μπορεί να κρατήσει αρκετές ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες.

Η βιασύνη του Τραμπ να αυτοανακηρυχθεί νικητής καταδικάσθηκε από ορισμένους Αμερικανούς πολιτικούς σχολιαστές και οργανώσεις δικαιωμάτων των πολιτών, οι οποίοι προειδοποίησαν για τον κίνδυνο ανατροπής χρόνια καθιερωμένων δημοκρατικών διαδικασιών.

Οι περισσότεροι ηγέτες και υπουργοί Εξωτερικών ανά τον κόσμο τηρούν στάση αναμονής, προσπαθώντας να μην πυροδοτήσουν ακόμη μεγαλύτερη ένταση στην ήδη εκρηκτική κατάσταση. «Ας περιμένουμε να δούμε ποιο είναι το αποτέλεσμα», ανέφερε από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ. «Επικρατεί δίχως αμφιβολία μεγάλη αβεβαιότητα. Τα ποσοστά των δύο υποψηφίων είναι πολύ πιο κοντά από ό,τι προέβλεπαν οι περισσότεροι».

Την ώρα όμως που Βρετανία και άλλες χώρες συνιστούν προσοχή, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας έσπευσε να συγχαρεί τον Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα μέσω Twitter. «Είναι σαφές ότι ο αμερικανικός λαός εξέλεξε τον Ντόναλντ Τραμπ για μία ακόμη τετραετία», έγραψε ο πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα σε ανάρτησή του στο Twitter, ένας εκ των ηγετών της Ανατολικής Ευρώπης -μεταξύ τνω οποίων και ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας- που στηρίζουν θερμά τον Τραμπ.

Στη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό οι δύο συμμετέχοντες στις προεδρικές εκλογές να αποδεχθούν το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό μόλις ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων.

Σύμφωνα με την έως τώρα καταμέτρηση ψήφων, ο Μπάιντεν ηγείται του κολεγίου των εκλεκτόρων με 238 έναντι 213 για τον Τραμπ. Για να ανακηρυχθεί νικητής των εκλογών χρειάζεται 270 εκλέκτορες, όμως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η καταμέτρηση ψήφων σε τουλάχιστον πέντε πολύ σημαντικές πολιτείες: Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, Βόρεια Καρολίνα και Τζόρτζια.

Στο Twitter, τα hashtags #Trump, #Biden και #USElections2020 κυριαρχούσαν σχεδόν σε όλη την υφήλιο, από τη Ρωσία μέχρι το Πακιστάν, τη Μαλαισία και την Κένυα, αλλά και σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική.

Στη Ρωσία, οι αμερικανικές υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα για προσπάθειες ανάμειξης στις εκλογές με τη βοήθεια Ρώσων χάκερ. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από το Κρεμλίνο για τις εκλογές. 

Στην Αυστραλία, το κοινό παρακολουθούσε τα αποτελέσματα πίνοντας μπίρα σε αμερικανικό μπαρ στο Σίδνεϊ. «Οι ειδήσεις είναι πολύ ευχάριστες όταν αφορούν τον Τραμπ», δηλώνει ο Γκλεν Ρόμπερτς. «Νομίζω ότι θα έχει λιγότερο ενδιαφέρον εάν χάσει ο Τραμπ», προσθέτει.

Στην Κίνα, οι σχέσεις της οποίας με τις ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας των εμπορικών αντιπαραθέσεων, αξιωματούχοι του Πεκίνου αναφέρουν ότι οι εκλογές αποτελούν εσωτερική υπόθεση και ότι «δεν λαμβάνουν κάποια θέση». Παρ΄όλα αυτά, οι χρήστες των social media εστίασαν στην αποτυχία του αμερικανικού εκλογικού συστήματος να παρουσιάσει άμεσα και γρήγορα το τελικό αποτέλεσμα. 

Στη Νιγηρία, ο γερουσιαστής Σέχου Σάνι εκτιμα ότι η αβεβαιότητα θυμίζει τις συνθήκες στην Αφρική. «Η Αφρική διδασκόταν από την αμερικανική δημοκρατία. Τώρα η Αμερική μαθαίνει την αφρικανική δημοκρατία» ανέφερε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, όπου έχει 1,6 εκατ. ακολούθους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή