CNN: «Μια ανάσα» από την ανατροπή στην Τζόρτζια ο Μπάιντεν

CNN: «Μια ανάσα» από την ανατροπή στην Τζόρτζια ο Μπάιντεν

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, οι Δημοκρατικοί βρίσκονται «έναν ψίθυρο μακριά» από το να κάνουν την πολιτεία της Τζόρτζια «γαλάζια».

Το 2018, ο Ρεπουμπλικανός Μπράιαν Κεμπ επικράτησε με μικρή διαφορά έναντι της Δημοκρατικής Στέισι Άμπραμς για τη θέση του κυβερνήτη. Τώρα, η εκλογική αναμέτρηση παραμένει αμφίρροπη, ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες. Οι εκκρεμείς ψήφοι προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από φίλα προσκείμενες στον Μπάιντεν περιοχές της Ατλάντα και των προαστίων της.

Με παραπάνω από το 90% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί, ο Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν με λίγο παραπάνω από 118.000 ψήφους. Ωστόσο, με την καταμέτρηση των ψήφων να μην έχει ολοκληρωθεί σε παραπάνω από τρεις κομητείες, φαίνεται πως οι ισορροπίες είναι ακόμα αμφίρροπες, παρά τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι έχει ήδη κερδίσει.

Κανένας Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ δεν έχει επικρατήσει στην Τζόρτζια από το 1992, όταν ο Μπιλ Κλίντον επικράτησε έναντι του Τζορτζ Μπους. Ωστόσο, ο Μπαράκ Ομπάμα βρέθηκε αρκετά κοντά και η Χίλαρι Κλίντον πλησίασε ακόμα περισσότερο.

Η αργή αλλά σταθερή άνοδος των Δημοκρατικών οφείλεται σε μια ταχεία αύξηση της πολυμορφίας σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου σε περιοχές που γίνονται ολοένα και πιο εχθρικές προς τους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους.

Η πορεία του Μπάιντεν θα μπορούσε να αποφασιστεί αύριο, όταν θα καταμετρηθούν και οι τελευταίες ψήφοι. Αλλά ο πολιτικός κόσμος θα συνεχίσει να έχει στραμμένη την προσοχή του στην Τζόρτζια κατά τις ερχόμενες εβδομάδες.

Και οι δύο αναμετρήσεις της Γερουσίας – με μια εξ’ αυτών να πρόκειται για ειδική εκλογική διαδικασία – θα μπορούσαν να προχωρήσουν στο τελικό τους στάδιο στις αρχές του επόμενου έτους.

Όποιος και να κερδίσει στις εκλογές, οι αναμετρήσεις αυτές έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν την ισορροπία των δυνάμεων στη Γερουσία των ΗΠΑ για τα επόμενα δύο χρόνια.

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή