Πηγές των Δημοκρατικών στην «Κ»: Νίκη Μπάιντεν με 270 ως 306 εκλέκτορες

Πηγές των Δημοκρατικών στην «Κ»: Νίκη Μπάιντεν με 270 ως 306 εκλέκτορες

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθηση ότι τελικά ο Τζο Μπάιντεν θα κερδίσει την προεδρία, διεκδικώντας με σοβαρές πιθανότητες και τη νίκη στην Πενσυλβάνια, εξέφρασαν πριν λίγη ώρα στην «Κ» πηγές της προεκλογικής εκστρατείας του Δημοκρατικού κόμματος που παρακολουθούν εκ των έσω τη ροή των αποτελεσμάτων σε όλη τη χώρα.

Η εικόνα που έχουν είναι ότι ο τέως αντιπρόεδρος, ο οποίος κέρδισε και το Μέιν έχει ήδη εξασφαλίσει 227 εκλέκτορες, θα επικρατήσει στην Αριζόνα (11 εκλέκτορες), στο Γουισκόνσιν (10) και στη Νεβάδα (6) όπου η διαφορά μειώνεται αλλά τα εκλογικά τμήματα που απομένουν είναι από περιοχές του Λας Βεγκας που κλίνουν προς τους δημοκρατικούς.

Επίσης, εκτιμούν ότι ο δημοκρατικός υποψήφιος κερδίζει σίγουρα τη σημαντική πολιτεία του Μίσιγκαν (16) και διεκδικεί με σοβαρές πιθανότητες νίκης τη Τζόρτζια (16) όπου οι εναπομείνασες ψήφοι είναι επιστολικές και από την Ατλάντα και άλλες περιοχές όπου ο Μπάιντεν έχει προβάδισμα. Εξ ου και η αισιοδοξία τους, παρότι αυτή τη στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται στη συγκεκριμένη πολιτεία με διαφορά 2,2%.

Αντίθετα, παραδέχονται ως πιθανότερο σενάριο να καταλήξει η Βόρεια Καρολίνα (15) στον Ντόναλντ Τραμπ.

Με αυτό το σκεπτικό, οι υπολογισμοί τους φέρουν τον δημοκρατικό τέως αντιπρόεδρο να κερδίζει τις εκλογές εξασφαλίζοντας στη χειρότερη περίπτωση 270 εκλέκτορες, και στην καλύτερη μέχρι 306 εφόσον πετύχει νίκες σε Τζόρτζια και Πενσυλβάνια.

Παράλληλα, θα έχει περίπου 3% περισσότερες ψήφους σε πανεθνικό επίπεδο. Τώρα, η διαφορά είναι γύρω στο 2%, αλλά η ενσωμάτωση του μεγάλου αριθμού ψήφων υπέρ του Μπάιντεν από την Πενσυλβάνια θα αυξήσει σημαντικά και τη συνολική διαφορά.

Είναι πάντως πιθανό ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, σε κάποιες πολιτείες όπου η διαφορά είναι οριακή, όχι μόνο θα υπάρξουν προσφυγές, όπως έχει απειλήσει ότι θα κάνει ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά θα ζητηθεί και επανακαταμέτρηση ψήφων.

Τέλος, η πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων μένει στους Δημοκρατικούς, ενώ η μάχη για την πλειοψηφία στη Γερουσία είναι πιο αμφίρροπη χωρίς να αποκλείεται ακόμη και το σενάριο τα δυο κόμματα να καταλήξουν να έχουν από 50 γερουσιαστές το καθένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή