Σαφές προβάδισμα Μπάιντεν στην τελική ευθεία

Σαφές προβάδισμα Μπάιντεν στην τελική ευθεία

σαφές-προβάδισμα-μπάιντεν-στην-τελικ-561144742

Υστερα από μια άκρως επεισοδιακή εκλογική αναμέτρηση, οι Αμερικανοί ξύπνησαν χθες το πρωί για να διαπιστώσουν ότι οι χειρότεροι φόβοι τους για μια βραδιά βίας και καταστροφών ευτυχώς δεν επαληθεύτηκαν, αλλά η χώρα τους συνέχιζε να μην έχει εκλεγμένο πρόεδρο. Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν μοιράζονταν εκλέκτορες και ελπίδες για την τελική επικράτηση, με το ενδιαφέρον να συγκεντρώνεται σε πέντε διαφιλονικούμενες πολιτείες, από τα τελικά αποτελέσματα των οποίων θα κριθεί η έκβαση της ιστορικής αναμέτρησης.

Με καταμετρημένα 137,5 εκατομμύρια ψήφων (ήδη ιστορικό ρεκόρ προσέλευσης στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ), ο Τζο Μπάιντεν εξασφάλιζε 3,1 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τον Ντόναλντ Τραμπ ή ποσοστό 2,5%. Η διαφορά αναμένεται να αυξηθεί καθώς θα ολοκληρώνεται η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων. Στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, το οποίο θα αναδείξει τον επόμενο πρόεδρο, ο Μπάιντεν διατηρούσε μέχρι χθες το βράδυ μικρό και ανατρέψιμο πλεονέκτημα (247 εκλέκτορες έναντι 216 του Τραμπ σε σύνολο 538). Οι πέντε πολιτείες που δεν είχαν κριθεί τελεσίδικα εκλέγουν 77 εκλέκτορες και ο μαγικός αριθμός που πρέπει να εξασφαλίσει ένας υποψήφιος για να κερδίσει τη μάχη είναι 270. Καμία από τις 43 πολιτείες που είχαν ήδη κριθεί χθες το πρωί δεν άλλαξε χέρια σε σύγκριση με την αναμέτρηση του 2016 μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον. Η μόνη μετατόπιση αφορούσε μία από τις πέντε εκλεκτορικές ψήφους της Νεμπράσκας, που κατάφερε να αποσπάσει ο Μπάιντεν από τον Τραμπ και η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί «χρυσή», δεδομένου του οριακού χαρακτήρα της φετινής αναμέτρησης. Τις επόμενες ώρες, όμως, ήρθαν να προστεθούν οι 11 εκλέκτορες της Αριζόνας, μιας παραδοσιακά συντηρητικής πολιτείας του Νότου, την οποία κατάφερε αυτή τη φορά να αλώσει ο Δημοκρατικός υποψήφιος. Αργότερα, η αισιοδοξία στο στρατόπεδο Μπάιντεν εκτοξεύθηκε όταν έγινε σαφές ότι και το Ουισκόνσιν, με τους 10 εκλέκτορές του, κερδίζεται τελεσίδικα από τον Δημοκρατικό υποψήφιο με διαφορά μόλις 0,6% στο 99% των ψήφων.

Στις τέσσερις πολιτείες που υπολείπονταν –τη Νεβάδα, στα νοτιοδυτικά, την Τζόρτζια και τη Βόρεια Καρολίνα, στα νοτιοανατολικά, και τη μεσοδυτική Πενσιλβάνια– η μάχη ήταν εξαιρετικά αμφίρροπη. Στη Νεβάδα, τη μοναδική πολιτεία που είχε κερδίσει η Κλίντον το 2016 και για την οποία διατηρούσε ελπίδες ανατροπής ο Τραμπ, ο Μπάιντεν είχε αποκτήσει ισχνό προβάδισμα 0,6% με καταγεγραμμένο το 86% των ψήφων. Η καταμέτρηση των υπόλοιπων ψήφων, κυρίως επιστολικών, διακόπηκε και θα ξαναρχίσει σήμερα. Ο Τραμπ είχε πολλές πιθανότητες να διατηρήσει τον έλεγχο της Νότιας Καρολίνας και της Τζόρτζια, όπου προηγούνταν με 1,4 και 1,8 μονάδες αντίστοιχα, ενώ είχε καταμετρηθεί άνω του 92% των ψήφων.

Αργά το βράδυ κατοχυρώθηκε υπέρ του Μπάιντεν το Μίσιγκαν, ενώ ο Δημοκρατικός υποψήφιος βρισκόταν μπροστά με 0,8% διαφορά στο 98% των ψήφων. Αντίθετα, στην Πενσιλβάνια ο Τραμπ είχε πλεονέκτημα 5,7 μονάδων στο 80% των ψήφων, αλλά με την ψαλίδα να κλείνει γρήγορα. Οι υπολειπόμενες ψήφοι ήταν κατά κανόνα επιστολικές, όπου ο αντίπαλός του πλειοψηφούσε σε αναλογία 4:1, επομένως διατηρούσε πολλές ελπίδες ανατροπής.

Με την πλάστιγγα να γέρνει προς την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν απηύθυνε διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό από την πόλη της κατοικίας του, το Γουίλμινγκτον του Ντελάγουερ, υποστηρίζοντας ότι ήταν πλέον «σαφές» πως θα επικρατούσε στην αναμέτρηση. «Δεν βρίσκομαι εδώ για να διακηρύξω ότι νίκησα, αλλά για να αναφέρω πως, όταν τελειώσει η καταμέτρηση, πιστεύουμε ότι θα είμαστε οι νικητές», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικανοί εμφανίζονταν χθες αποφασισμένοι να ασκήσουν ενστάσεις, ζητώντας ανακαταμέτρηση στο Ουισκόνσιν και στο Μίσιγκαν, κάτι που επίσης ενδέχεται να καθυστερήσει την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων. Στο μεταξύ, οι διεθνείς εταιρείες στοιχημάτων ποντάριζαν πάνω στον Μπάιντεν, δίνοντάς του πιθανότητα επικράτησης 80%.

Η παράλληλη μάχη

Στην παράλληλη μάχη για το Κογκρέσο δεν αναμένονταν μεγάλες ανατροπές, καθώς οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι Ρεπουμπλικανοί, πιθανότατα, επικρατούν και πάλι στη Γερουσία. Μέχρι χθες το βράδυ, οι Δημοκρατικοί είχαν εκλέξει 191 βουλευτές και οι Ρεπουμπλικανοί 183, διαφορά η οποία αναμενόταν να αυξηθεί. Στη Γερουσία οι δύο παρατάξεις ισοβαθμούσαν με 47 εκλεγμένους η κάθε μία, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα έπαιρναν τις περισσότερες από τις έξι που υπολείπονταν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή