Ο Τραμπ δηλώνει νικητής και προσφεύγει στη Δικαιοσύνη

Ο Τραμπ δηλώνει νικητής και προσφεύγει στη Δικαιοσύνη

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθηση ότι ο Τζο Μπάιντεν «είναι στον δρόμο να κερδίσει τις εκλογές και θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών» εξέφρασε χθες η Τζένιφερ Ο’ Μέιλι Ντίλον, διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του Δημοκρατικού υποψηφίου. Μιλώντας σε δημοσιογράφους υποστήριξε ότι μέχρι χθες το βράδυ ο Μπάιντεν θα είχε εξασφαλίσει τις 270 απαιτούμενες εκλεκτορικές ψήφους και, πιθανότατα, θα απευθυνόταν με διάγγελμά του στον αμερικανικό λαό.

Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν εμφανιζόταν διατεθειμένος να αποδεχθεί το ενδεχόμενο ήττας του και ήδη προσανατολιζόταν να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. «Αν μετρηθούν όλες οι νόμιμες ψήφοι, ο πρόεδρος κερδίζει», δήλωσε ο επικεφαλής της εκστρατείας Τραμπ, Μπιλ Στέπιεν, προαναγγέλλοντας προσφυγή για επανακαταμέτρηση ψήφων τουλάχιστον στο Ουισκόνσιν. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος αμφισβήτησε ευθέως τη διαδικασία καταμέτρησης, υπονοώντας νοθεία εις βάρος του. «Χθες το βράδυ, είχα ένα καλό προβάδισμα σε πολλές πολιτείες-κλειδιά. Κατόπιν, μία προς μία, άρχισαν να εξαφανίζονται με μαγικό τρόπο με την εμφάνιση και καταμέτρηση ψηφοδελτίων-έκπληξη», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.

Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μονομάχων είχε ξεκινήσει προτού ακόμη αποτυπωθεί, έστω σε αδρές γραμμές, το εκλογικό αποτέλεσμα. Μιλώντας σε οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί στο αρχηγείο του, στην πολιτεία Ντέλαγουερ, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε, στη διάρκεια της μακράς εκλογικής νύχτας: «Αισθανόμαστε καλά εδώ που βρισκόμαστε, πραγματικά καλά. Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στον δρόμο να κερδίσουμε τις εκλογές». 

Η αντίδραση Τραμπ ήταν άμεση. Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε στον Λευκό Οίκο λίγο μετά τις πρώτες δηλώσεις του αντιπάλου του για να δηλώσει: «Είμαστε έτοιμοι να κερδίσουμε αυτή την εκλογική μάχη. Ειλικρινά, κερδίσαμε αυτές τις εκλογές». Αμέσως μετά εξαπέλυσε πρωτοφανή, για εν ενεργεία πρόεδρο, επίθεση κατά της εκλογικής διαδικασίας. «Αυτό είναι μια μεγάλη απάτη εις βάρος του έθνους. Θέλουμε να επιβληθεί ο νόμος κατά τον αρμόζοντα τρόπο. Επομένως, θα πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Θέλουμε να σταματήσει αμέσως η ψηφοφορία». 

Νομικοί κύκλοι εξέφραζαν την απορία τους σχετικά με την προαναγγελθείσα προσφυγή του προέδρου, καθώς ουδεμία ψηφοφορία δεν βρισκόταν σε εξέλιξη από τη στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες, παρά μόνο η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Αλλά ο Τραμπ συνέχισε απτόητος: «Είμαστε πολύ ψηλά, αλλά προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να το κάνουν. Δεν είναι δυνατόν να καταμετρώνται οι ψήφοι όταν κλείνουν οι κάλπες (polls)», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter. Λεπτομέρεια: προφανώς εκ παραδρομής, ο πρόεδρος αντί για «polls», έγραψε «Poles» (Πολωνοί), τροφοδοτώντας καταιγισμό ειρωνικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα στην Πολωνία.

Τα προβλήματα του προέδρου με τα social media συνεχίστηκαν. Το Twitter συνόδευσε την ανάρτηση του προέδρου όπου αυτοανακηρύχθηκε νικητής με μια επισήμανση-προειδοποίηση που έλεγε ότι το περιεχόμενο των αναγραφομένων ήταν «δυνητικά παραπλανητικό». Από την πλευρά του, το Facebook επεσήμανε, κάτω από ανάλογη ανάρτηση, ότι τα τελικά αποτελέσματα μπορεί να καθυστερήσουν μέρες ή και εβδομάδες, ανάλογα με την πορεία της καταμέτρησης των ψήφων.

Απαντώντας στη δήλωση Τραμπ περί προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο, η Τζένιφερ Ο’ Μέιλι Ντίλον ανέφερε ότι η εκστρατεία Μπάιντεν «διαθέτει ομάδες νομικών που επαγρυπνούν και είναι έτοιμες να αναλάβουν έργο». Από την πλευρά του, ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε: «Δεν είναι ο δικός μου ρόλος ή ο ρόλος του κ. Τραμπ να ανακηρύξουμε νικητή των εκλογών. Αυτό είναι απόφαση του αμερικανικού λαού». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή